Prejsť na obsah

Na Hrešnej sprístupnili nový flowtrail, mesto naň prispelo 24 000 eurami

Fanúšikovia horskej cyklistiky v Košiciach môžu oddnes oficiálne využívať celú dĺžku cyklotrailu Hriešny v obľúbenej rekreačnej lokalite Hrešná nad Kavečanmi. Stredne náročný trail v dĺžke 4,9 km je rozdelený do štyroch častí - Mravenisko, Natural, Výšľap a Hriešny flow.

Celý cyklotrail Hriešny pokrstili dnes rovnomenným pivom Zoran Bosák a Michal Lunter z občianskeho združenia (OZ) KE.CY - košické cyklotraily spolu s primátorom mesta Jaroslavom Polačekom (nezávislý), ktorí si ho potom aj vyskúšali. 

Minulý rok išlo do cyklodopravy 330-tisíc eur

Vybudovanie nového trailu stálo od roku 2019 vyše 32 000 eur, mesto Košice naň zo svojho rozpočtu prispelo sumou takmer 24.000 eur. Podľa košického primátora sú v blízkom okolí metropoly východu cyklotraily na najvyššej úrovni.

„S nadšencami z KE.CY sa nám veľmi dobre spolupracuje. Veľmi ma teší, že podpísanú zmluvu sme naplnili do posledného milimetra. V uplynulom roku sme investovali viac ako 330 tisíc eur, aby sme mohli otvoriť a prevádzkovať rôzne cyklochodníky aj cyklotraily a nainštalovali 400 cyklostojanov. Aj v nasledujúcich mesiacoch máme naprojektované ďalšie práce, ďalšie projekty a cyklocesty,“ uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček.

Podľa Michala Luntera z OZ KE.CY niečo podobné ako je oddnes sprevádzkovaný trail zatiaľ na Slovensku neexistuje.

„Tí, ktorí sa ňom budú jazdiť a učiť, sa môžu na ňom veľmi dobre zdokonaľovať. Svoje schopnosti potom môžu pretaviť aj do športových výkonov, ktoré môžu byť aj na svetovej úrovni. Záverečnú časť nového trailu sme vybudovali aj pomocou ťažkých stavebných mechanizmov. Flowtrail je navrhovaný tak, aby cyklisti nemuseli šliapať a ani veľmi brzdiť, ale aby si na svojom „bajku“ užili tobogánový efekt. Je určený pre každého, kto dobre ovláda bicykel, vie driftovať a vo vyšších rýchlostiach aj skákať. A pre tých, ktorí si na tú poslednú časť netrúfajú, ju môžu obísť po pohodlnej lesnej cestičke,“ skonštatoval.

V Mestských lesoch je doposiaľ 25 km cyklotrailov rôzneho druhu a obtiažnosti

KE.CY doposiaľ na území Mestských lesov Košice vybudovali takmer 25 km cyklotrailov rôzneho druhu a obtiažnosti. Cieľom tohto združenia je ponúknuť Košičanom ďalšie možnosti aktívneho oddychu a posunúť horskú cyklistiku v okolí mesta na čo najvyššiu úroveň. Sieť tvorí 15 trailov najmä v okolí Jahodnej, Bankova, Kamenného hrbu a na Hrešnej s príznačnými názvami ako napr. Jahoda, Hupiky, Zltaokopka alebo Držhubu, pričom dva z nich sú výšlapové. 

Väčšina singlov je strednej obtiažnosti, na piatich sa nachádzajú ťažké časti, ktoré sú v teréne označené. KE.CY majú do ďalších rokov v pláne vybudovanie ďalších trailov v smere od Kojšovskej hole po Jahodnú ako aj prepojenie, resp. rozšírenie niektorých terajších trás. Bližšie informácie je možné nájsť na webstránke tohto občianskeho združenia, videogalérie zas na youtube.

„Aj teraz pri otváraní cyklotrailu Hriešny je vidieť výsledok našej dlhoročnej práce, ktorá by nebola možná bez aktívnej komunikácie s vedením mesta. Sme radi, že sme vďaka finančnej podpore a mesta a niektorých menších sponzorov dokázali vlastnými silami vybudovať niečo, čo má význam na mape horskej cyklistiky na Slovensku. Naše traily môže využívať každý a sú vhodné nielen pre zábavu, ale pomáhajú aj v dobrom zresetovať si hlavu a pozitívne vplývajú aj na kondičku,“ dodal predseda OZ KE.CY Zoran Bosák.