Prejsť na obsah

MŠ Palárikova 22, Košice

Materskej škole na Palárikovej ulici v Košiciach, zastúpenej Máriou Šipošovou, riaditeľkou školy, bol poskytnutý grant na základe Zmluvy na realizáciu projektu pod názvom „Objavujme krásy zimnej prírody."

Poskytovateľom grantu bol Fond zdravia mesta Košice, n. f. Projekt bol realizovaný v termíne od 29.02.2016 do 04.03.2016.

Cieľom projektu bolo poznávať prostredníctvom zaujímavých a aktivizujúcich hier a činností krásu a jedinečnosť zimnej prírody, utvárať základy environmentálnej kultúry, prebúdzať environmentálne cítenie, to znamená byť citlivý na aktuálny stav prírody a prejavy ničenia prírody a životného prostredia.

Deti prostredníctvom aktívnej činnosti, pozorovaním, skúmaním, experimentovaním a bohatým využitím bádateľských metód poznávali vodu, jej skupenstvá a vlastnosti. Rozvíjali si základné pohybové zručnosti a špeciálne pohybové návyky pri realizácii pohybových aktivít v prírodnom prostredí. Získavali a upevňovali si poznatky o ročných obdobiach, ich typických znakoch, o zvieratách a ich spôsobe života v zimnom období prostredníctvom aktivizujúcich metód, boli sme v Kavečanoch a navštívili sme Košický hrad.

Edukačný projekt „Objavujme krásy zimnej prírody" sústreďoval ako dominantnej témy štyri základné podtémy, a to:
· Po stopách snežného muža
· Tajomstvá zimnej prírody
· Volanie zvierat v zime
· Malí ochranári

Deti v prírodnom prostredí plnili množstvo úloh, pozorovali a porovnávali živú a neživú prírodu. Využili pri tom základnú sadu na pokusy, ďalekohľady pre najmenších, lupy rôzneho druhu a veľkosti, digitálnu kameru, rovnako využili účelovo zabezpečené vrecia s označením na separáciu odpadu. Deti v hrách a edukačných aktivitách sa zapájali do pohybových riadených hier, spievali pieseň, ktorú naše učiteľky zložili a zhudobnili, bola vydaná aj knižne v rámci Slovenska „Hladný kôš" a „Ďateľ". Opäť sme zažili krásne, zaujímavé a na edukáciu bohaté dopoludnie v spolupráci s rodičmi detí a spoznali sme ďalšie oblasti nášho krásneho mesta.
Vypracovala: Mgr. Eva Chovancová, učiteľka MŠ Palárikova 22 v Košiciach

Prílohy