Prejsť na obsah

MŠ Palárikova 22, Košice

Jesenné šašoviny

V našej Materskej škole na Palárikovej 22 v Košiciach sme aj v tomto roku privítali veselo a s radosťou príchod jesenných dní, spoločne sme sa vyšantili pri rôznych a hlavne zaujímavých aktivitách na oslavu farebnej jesene v podmienkach nášho mesta. Jeseň je bohatá na tvorivé aktivity a my sme ich chceli využiť čo najefektívnejšie a najmä sme ich chceli zažívať spoločne v rámci rozšírenej spolupráce s rodičmi detí, čo sa nám aj podarilo.

Spomeniem aspoň niektoré aktivity, ktoré zanechali u detí hlbší zážitok:
1. V celej škole sa vyrábali šarkany rôzneho druhu, veľkosti a tvaru, okrem triednych maskotov – šarkanov, si deti nosili šarkanov z domu, kde spolu s rodičmi skutočne tvorivo a zaujímavo vyrábali vlastné výrobky. Napokon sme spoločne dotvorili a vyzdobili šarkanmi celý školský dvor, stromy, kríky a terasy pri triedach. Celé dopoludnie nás sprevádzala hudba a veselá diskotéka s jesennými skladbami a piesňami.

2. Všetky deti potešil tekvičkový deň, každý sa predbiehal, aby doniesol krajšiu, väčšiu alebo ináč zaujímavú tekvičku. Spoločne sme tekvičky vyzdobovali a dotvárali, využili sa aj rôzne výtvarné techniky, boli medzi nimi aj šité tekvičky a vytvorené z textilu každá bola iná a všetky boli krásne. Tieto výrobky tvoria dekoráciu a výzdobu školy.

3. Farebný jesenný deň
– takto sme nazvali ďalší deň, ktorý sme opäť realizovali na školskom dvore a v blízkom okolí, niesol sa v znamení hudobno – dramatickej rozprávky O psíčkovi a mačičke. Bolo to krásne dopoludnie s nezabudnuteľnými zážitkami pre deti. Všetky deti v triedach boli farebne zladené do určenej farby, s rôznymi čelenkami podľa zadania, bolo ich sedem druhov. Deti sa spoločne hrali a aktivizovali na danú tému, celá činnosť bola vedená šikovnými učiteľkami, ktoré boli tiež v špeciálnych kostýmoch. Zaujímavosťou bolo, že
sme túto aktivitu rozšírili a realizovali sme ju aj pre deti z MŠ Oštepová.

4.
K uvedeným aktivitám prispela aj organizovaná Škola v prírode s množstvo špecifických podujatí s jesennou tematikou a hlavne so zameraním na športové aktivity a súťaže s deťmi, ako súčasť prípravy Košice Mesto športu 2016. ŠvP dopadla výborne s veľmi dobrým ohlasom u detí a u rodičov detí.
Organizovali sme ešte ďalšie zaujímavé činnosti s deťmi a rodičmi, ale spomenula som aspoň niektoré z nich. Väčšina aktivít je zverejnená aj na webovej stránke školy.
„ Úspešní ľudia sú zvedaví. Každá akcia dnes ovplyvňuje náš zajtrajšok".

Mária Šipošová, riaditeľka MŠ Palárikova 22, Košice