Prejsť na obsah

MŠ Palárikova 22, Košice

Jar prišla aj do MŠ Palárikova 22 v Košiciach

Prišla k nám jar. Všetci sme sa tešili, že konečne po dlhých a chladných zimných dňoch opäť nás von lákajú teplé, hrejivé slnečné lúče. Aj my v Materskej škole Palárikova 22, Košice, ktorej zriaďovateľom je mesto Košice sme s príchodom teplejších dní ožili a všetky deti sa tešili z dlhšieho pobytu v prírode i na školskom dvore. Hneď sme si začali vyzdobovať celú budovu materskej školy, naše triedy a dekorovali sme aj okná. Po dohode s celým kolektívom školy sme zrealizovali niekoľko zaujímavých aktivít spolu s deťmi:

· Koncom marca sme si pripomenuli naše ľudové tradície v podmienkach mesta. Koniec zimy a príchod jari sme slávili vynášaním Moreny. Chodili sme s deťmi v okolí školy po sídlisku s veselou ľudovou nôtou, pani učiteľka Janka nás doprevádzala hrou na harmonike. Mali sme aj veľa divákov z okolia, bolo nám veselo.

· Zorganizovali sme rôzne jarné športové súťaže na školskom dvore aj s odmenami pre deti.

· Na príchod sviatkov Veľkej noci sme sa chystali tvorivou, inovatívnou činnosťou s využitím najrôznejších výtvarných techník / deti lepili, strihali, maľovali, vytvárali mozaiky,kašírovali a pod./ vyrábali sa zajkovia a vajíčka rôznych veľkostí a tvarov. Tesne pred sviatkami sme zrealizovali hudobné dopoludnie, deti spievali, vinšovali, tancovali a napokon vyzdobili školský areál pred vstupom do budovy materskej školy pestrými kraslicami a stuhami.

· Aby sme sa čo najviac priblížili k prírode environmentálnym cítením a zážitkovým učením zorganizovali sme pre deti priame pozorovanie motýľov. Pre školu sme zakúpili certifikovanú „Motýliu záhradu". Deti s úžasným nadšením, záujmom a empatiou v priebehu niekoľkých dní sledovali a spoznávali životný cyklus motýľa – od húseničky, cez zakuklenie až po vyliahnutie motýľov. Deti denne pozorovali ako motýle ochutnávajú, pijú šťavičku a ako žijú. Všetci sa chceli o nich starať, prvá cesta po príchode detí do MŠ denne viedla k motýľom, deti sa im prihovárali, všímali si každú zmenu, ktorá vznikla, dokázali ich aj dlhšiu dobu pozorovať. Do tohto projektu boli zapojení aj rodičia detí. Deti o nich doma denne rozprávali, rodičia sa tiež s motýľmi so záujmom zoznamovali v triede i v šatni detí. Napokon sme v jeden krásny a slnečný deň vypustili motýliky do voľnej prírody, deti im na rozlúčku spievali a mávali. Veríme, že sa k nám budú občas vracať a sme radi, že sme boli pri ich zrode a že sa im darí voľne lietať v prírode – na slobode.

Tešíme sa na ďalšie krásne a zaujímavé akcie a činnosti, ktoré si spoločne naplánujeme a zrealizujeme.

Spracovala: Mária Šipošová
riaditeľka MŠ Palárikova 22, Košice