Prejsť na obsah

MŠ Nešporova 28, Košice

Ukážka ornitológov


Dňa 1. júna 2015 sa 18 detí Materskej školy Nešporova 28, Košice zúčastnili na Aničke školského podujatia – Ukážka ornitológov. Materská škola je právnym subjektom v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Organizátormi podujatia boli RNDr. Peter Krišovský - Východoslovenské múzeum Košice a Bc. Stanislav Greš - Prešovská Univerzita.

Cieľom podujatia bolo pozorovanie hniezd vtákov a počúvanie ich spevu v rámci spolupráce s firmou KOSIT a.s. a plnenia environmentálneho projektu Škôlka Ježka Separka.

Deti ďalekohľadom pozorovali samičku drozda čierneho na hniezde a počúvali spev samčeka drozda čierneho. Zaujímavé bolo pozorovanie vlhy obyčajnej na hniezde, vysoko v korunách stromov. Deti videli odchyt vtáctva do nárazových sietí a ornitologické krúžky, ktoré sa používajú na značenie vtáctva. V parku sa okrem drozda, brhlíka, pinky a vlhy ukázala aj veverička. Pán Krišovský z Východoslovenského múzea v Košiciach zároveň zisťoval, koľko druhov vtákov sa vyskytuje práve v oblasti areálu Anička v tomto ročnom období a pri pozorovaní ďalekohľadom vysvetľoval deťom, ako sa vtáctvo pozoruje, vyhľadávajú hniezda, odchytáva, krúžkuje a ako sa treba starať o vtákov v zimnom období.

Celé dopoludnie malo príjemnú atmosféru, deti mali radosť z pozorovania vtáčikov ďalekohľadom, pretože voľným okom a zblízka by ich ťažko mohli pozorovať. Nakoniec všetky deti dostali za odmenu povoziť sa na vláčiku, pretože predsa ten deň bol s veľkým „D" - sviatok všetkých detí, MDD.



Košice, 5. júna 2015
Spracovala:
PaedDr. Marta Hrušková riaditeľka materskej školy