Prejsť na obsah

MŠ Nešporova 28, Košice

Atletický deň

Na Materskej škole Nešporova 28, Košice sa dňa 13. mája 2015 v čase od 9.00 hod. do 12.00 hod uskutočnilo zaujímavé podujatie pod názvom ,,Atletický deň". Materská škola je právnym subjektom v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Podujatia sa zúčastnilo 93 detí a kolektív zamestnancov Materskej školy Nešporova 28, Košice.

Hosťami a sponzormi podujatia a zároveň jeho organizátori boli Ing. Danka Velďáková a Ing. Janka Velďáková - reprezentantky Slovenska v atletike, účastníčky olympijských hier a ich tréner Mgr. Radoslav Dubovský.

Podujatie bolo organizované v spolupráci s riaditeľkou materskej školy PaedDr. Martou Hruškovou, ktorá bola zároveň aj jeho garantkou. ,,Cieľom podujatia - Atletického dňa v našej materskej škole bolo spoločne si zasúťažiť v niektorých z atletických disciplín, ktoré boli určené pre všetky deti všetkých vekových kategórií a spoločne nachádzať radosť z vykonaného pohybu a radosť z toho, že sme niečo urobili pre svoje zdravie" informovala PaedDr. Marta Hrušková, riaditeľka školy.

Atletika patrí medzi základné športové odvetvia s komplexným účinkom na organizmus človeka. Obsahuje rôzne pohybové činnosti cyklického, acyklického a kombinovaného charakteru. Deti súťažili v atletických disciplínach:
1. Beh
· beh na krátku vzdialenosť
· štafetový beh
· prekážkový beh
Beh je najvýdatnejšou pohybovou činnosťou. Vedie k rýchlemu, odvážnemu a technicky správnemu behu v hrách. Je ukazovateľom zdatnosti a motorickej vyspelosti dieťaťa. Je najvýdatnejším stimulátorom rozvoja vnútorných orgánov- srdečno- cievneho a dýchacieho systému. Pomocou behu sa zvyšuje zdatnosť organizmu dieťaťa. Prirodzený spontánny beh je deťom predškolského veku vlastný a v hre sa uplatňuje veľmi často.

2. Skok
· skok do diaľky, päťskok
Skok slúži ako prirodzený pohyb pri prekonávaní prekážok, vzdialenosti. Posilňuje celé telo, predovšetkým dolné končatiny, svalstvo trupu a pánvy. Obmeny skokov prispievajú k rozvoju koordinačných schopností. Pomocou skoku učíme deti správn
emu, aktívnemu a pružnému odrazu s prepnutím nôh, pružnému doskoku, koordinácii trupu a paží pri skokoch a spojenie rozbehu s odrazom.

3. Hod
· hod na cieľ
· triafanie kuželiek
Hádzanie je pohybovou osobitosťou človeka. Je typická ľudská pohybová zručnosť. Manipulácia s loptou rozvíja jemnú motoriku, zručnosť a celkovú obratnosť, spojenú predovšetkým s priestorovou orientáciou, odhadom vzdialenosti a pohybu pred
metu. Úlohou nácviku je naučiť deti základom zručného ovládania lopty, správne hádzať horným oblúkom, chytať loptu a odrážať ju od zeme.
Pani riaditeľka vysvetlila ,,K organizácii všetkých disciplín sme mali pripravené štartovacie bloky, štartovacie čísla pre všetky deti, prekážky na prekážkové behy, bežeckú dráhu, štafetový kolík pre štafetové behy, meracie pásmo na meranie dĺžky skokov, štartovacie tyče, sieť na prehadzovanie lôpt, kruhy, kuželky, loptičky a lopty a iné špeciálne pomôcky pre hody." Na záver dodáva ,,Celé dopoludnie malo príjemnú atmosféru, každý, malý aj veľký mal veselú náladu, ktorú rozdával okolo seba. Deti boli v očakávaní, čo sa bude diať, dvojičky Danka a Janka Velďákové ukázali deťom, ako sa správne beží, skáče, súťažili spolu s deťmi, dokonca s deťmi opreteky behal aj ich tréner. Všade bolo počuť smiech, radostné výkriky so skandovaním pretekárov. Nakoniec všetky deti dostali za svoj športový výkon zaslúženú medailu, fotografiu skokaniek Danky a Janky aj s podpisom, no a nechýbala sladká odmena".

Spracovali:
PaedDr. Marta Hrušková, riaditeľka Materskej školy Nešporova 28, Košice
Ing. Henrieta Blénessy, oddelenie školstva Magistrátu mesta Košice