Prejsť na obsah

MŠ Hrebendova 5, Košice

Konferencia ku vzdelávaniu Rómov „Vzdelávanie - kľúč k integrácii"

Dňa 5. marca 2015 sa v Bratislave konala odborná konferencia „Vzdelávanie - kľúč k integrácii" pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku, Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka a Ministerstva vnútra SR zameraná na prezentáciu a zhodnotenie pilotných projektov a príkladov dobrej praxe s cieľom navrhnúť opatrenia pre systematické zmeny v oblasti vzdelávania Rómov. Konferencie sa zúčastnili zástupcovia orgánov verejnej správy, riaditelia materských a základných škôl a predstavitelia mimovládnych organizácií.

Konferencie sa zúčastnila aj Anna Klepáčová, riaditeľka MŠ Hrebendova 5, Košice ktorej zriaďovateľom je mesto Košice.

,,Prvý bod programu sa týkal podmienok a potrieb pre kvalitné predprimárne vzdelávanie detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Za Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity vystúpil na konferencii Peter Pollák, ktorý sa venoval predškolskému vzdelávaniu detí z marginalizovaných rómskych komunít, navrhol zaviesť povinnú predškolskú prípravu detí od 3 rokov. Toto systémové opatrenie by pomohlo rómskym deťom úspešne sa začleniť do základnej školy a neskôr i na trh práce" informovala Anna Klepáčová.

V rámci diskusie a pre rómsku internetovú televíziu Gipsy Televison bol odvysielaný príspevok zameraný na prezentáciu Materskej školy Hrebendova 5, Košice a na ukážky dobrej praxe s deťmi zo sociálne znevýhodneného prostredia v lokalite Luník IX.
Link:
http://www.gipsytv.eu/gipsy-television/spravy/slovensko/kosice-lunik-ix.-ma-skvelu-skolku.-zamestnava-rodicov-aby-sa-ich-deti-mohli-vzdelavat.html?page_id=3493

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity vytvoril pracovnú skupinu pre oblasť vzdelávania v rámci procesu revízie Stratégie SR pre integráciu Rómov do roku 2020 zloženú zo zástupcov Úradu splnomocnenca vlády, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstva vnútra SR, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a ľudí z praxe, do ktorej za materské školy členom ktorej bude aj Anna Klepáčová, riaditeľka MŠ Hrebendova 5, Košice. Prvé stretnutie tematickej pracovnej skupiny sa bude venovať predprimárnemu vzdelávaniu.



Spracovali :
Anna Klepáčová, riaditeľka MŠ Hrebendova 5, Košice
Ing. Henrieta Blénessy, referentka  Referátu školstva, športu a mládeže Magistrátu mesta Košice