Prejsť na obsah

MŠ Dénešova 53, Košice

Projekt „Deň vody"

22.marec je jedinečnou príležitosťou pripomenúť si dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a uvedomiť si, aká je pre nás vzácna. Projekt bol zameraný na získavanie poznatkov o vode vo všetkých jej podobách.

Prostredníctvom pohybových hier, pokusov, zmyslových aktivít, vychádzky k vodnému toku a s využitím metód zážitkového učenia, deti v každej triede poznávali skupenstvá vody, rozlišovali rôzne podoby vody na Zemi, poznávali známe rastliny a živočíchy žijúce pri a vo vode, získavali vedomosti o pitnej vode a jej využití, ale aj význame pitného režimu človeka, siali semiačka letničiek, byliniek a vnímali tak spojitosť živej a neživej prírody.
V úvode témy o vode si vypočuli príbeh vodnej kvapky a jej putovaní – kolobehu vody v prírode. Dramatickou hrou sa z deti stali kvapky vody a stvárňovali jej pohyb, vznášanie sa na oblohu , spájanie do mrakov a padanie opäť na zem v podobe dažďa, snehu, hmly. Počas hier a hrových činnosti si prezerali obrázky, encyklopédie, mapy znázorňujúce krajiny s potokom, rybníkom, riekou, morom, sledovali tok rieky Hornád na mape, rôznymi výtvarnými a pracovnými technikami vytvárali koláže a ekoplagáty.

Pre deti zaujímavá a plná zážitkov bola poznávacia – turistická vychádzka k rieke Hornád a ku jazeru. V danej lokalite pozorovali vodné toky nášho mesta - jazero a rieku Hornád, sledovali vodné živočíchy, rastliny v okolí, čistotu prírodného prostredia, určovali čo do prírody nepatrí. Prírodné prostredie im poskytlo potrebný relax a mnoho zážitkov zo zaujímavých pohybových aktivít a hier.

Spracovala:
Jarmila Vargová, učiteľka Materskej školy Dénešova 53, Košice