Prejsť na obsah

MŠ Cottbuská 34, Košice


Dňa 7. októbra 2014 sa uskutočnila družobná výmena pedagógov škôl a školských zariadení medzi mestami Ostrava (Česká republika) a Košice ( Slovenská Republika ).

Na začiatku to bolo stretnutie pedagógov v meste Ostrava a teraz do Košíc prišli pedagógovia z Ostravy. MŠ Cottbuská 34, Košice, ktorej zriaďovateľom je mesto Košice navštívili pani Měchová a pani Přikrylová, ktoré sú riaditeľkami ZŠ s MŠ v meste Ostrava.

Všetci sme s napätím očakávali prvé kontakty, ale tréma a ostych opadli hneď po zvítaní. Zistili sme, že okrem jazyka toho máme oveľa viac spoločného - hlavne nadšenie pre pedagogickú prácu a lásku k deťom . Pri pracovnom stretnutí sme si vymenili skúsenosti a oboznámili sa s podmienkami práce kolegov v Ostrave.

Potom sme previedli hostí celou školou., ktorá sa veľmi páčila najmä kvôli estetickej výzdobe celej materskej školy a tiež technickému vybaveniu. Na prvý pohľad hostia z Ostravy zistili, že škola sa špecializuje na umelecko expresívnu oblasť a je zapojená do projektu Športom k zdravému životnému štýlu. Návšteva z Ostravy konštatovala, že estetická úprava interiéru materskej školy svedčí o nesmiernom zanietení pedagógov, ale aj o svedomitej práci prevádzkových zamestnancov. Na každom kroku sa pedagógovia z Ostravy zoznamovali so životom a úspechmi detí, o čom informujú rôzne nástenky a výstavy detských prác na chodbách , v šatniach pre rodičov a tiež v triedach materskej školy. Učiteľov z Ostravy veľmi zaujala trieda dvoj ročných detí, práve tu mali najviac otázok o prevádzke a výchovno-vzdelávacom procese v tejto triede.

Témami ďalšej diskusie boli financie, materiálno-technické vybavenie škôl, legislatíva, školský vzdelávací program a iné. Zaujímavosťou bolo aj to, že hostia ochutnali aj „koložvársku kapustu", ktorá im veľmi chutila a konštatovali, že takéto jedlo sa u nich v školskej jedálni nekonzumuje. Postup práce pri príprave tohto jedla si dali vysvetliť kuchárkou školskej jedálne.

V závere deti materskej školy predviedli krátky kultúrny program a odovzdali návšteve malé darčeky vo forme detských prác. Hostí sme obdarili aj publikáciou o meste Košice, darčekmi približujúcimi ľudové tradície Slovenskej republiky, DVD so slovenskými piesňami....... a aj šiltovkami s logom materskej školy Cottbuská 34, Košice.

Z uvedenej návštevy sme si odniesli krásne zážitky, nové priateľstvá, ktoré uplatníme v našej ďalšej činnosti. Dúfame, že v budúcom roku aj my navštívime našich priateľov z Ostravy na pôde ich školy a predstavia nám svoju činnosť.


Spracovala: Zlata Antaliková, riaditeľka Materskej školy, Cottbuská 34, Košice