Prejsť na obsah

MŠ Azovská 1, Košice

TÝŽDEŇ DETSKÝCH RADOSTÍ

Medzinárodný deň detí je sviatok všetkých detí a my sme si v našej Materskej škole na Azovskej ulici 1 povedali, že ho predĺžime na celý týždeň a urobíme radosť našim najmenším. Pomenovali sme ho Týždeň detských radostí.
Každá trieda predstavovala niečo iné. Tí najmenší prezentovali Slovensko, ďalšia trieda Čínu, Mexiko, Taliansko, ale aj Afriku. Celý týždeň sme organizovali netradičné aktivity pod názvom ,,Cestujeme a spoznávame", kde sme priblížili deťom stravovanie, oblečenie a zvyky tak, aby porozumeli iným kultúram. V spolupráci so školskou kuchyňou sme jedálny lístok prispôsobili aktuálnej krajine v daný deň. V pondelok nás tety kuchárky prekvapili palmou z banánov, ktorá rástla na kukuričnej kaši, v utorok nám upiekli pizzu, v stredu sme ochutnali mexickú fazuľu, v štvrtok čínsku ryžu a v piatok bryndzové halušky. Aj rodičov sme oboznámili s našimi špecialitami a každý deň sme k jedálnemu lístku pripínali obrázkový materiál k téme dňa.

Každý deň sa na školskom dvore odprezentovala jedna trieda v typickom odeve, priblížila kultúru, zvyky a obyčaje a pripravila diskotéku s typickými piesňami. V pondelok sme spoznávali Afriku a deti z 5.triedy sa obliekli do typického svojpomocne zhotoveného odevu v ktorom spolu s učiteľkami zatancovali africký tanec a priblížili kultúru Afriky. V utorok k nám zavítali futbalisti z futbalového klubu AC Miláno a dievčatá sa predviedli v karnevalových maskách rovno z Benátok. V stredu nás na školský dvor pozývala 3.trieda, kde sa deti v rytme salsy a čačy predviedli vo farebných kostýmoch. V štvrtok sme skúšali obedovať s čínskymi paličkami a pani učiteľka nám porozprávala pútavú čínsku rozprávku. V piatok sme spoznávali ľudové zvyky a tradície na Slovensku, kde deti spolu s učiteľkami zatancovali ľudový tanec.

Na záver týždňa si všetky deti a učiteľky obliekli kostýmy krajiny z ktorej prišli a zatancovali si spolu na spoločnej diskotéke. Tancoval Číňan s Taliankou, Slovák s Afričankou, ale aj Mexičan s Číňankou. Keďže sa nám zo školského dvora nechcelo odísť pani učiteľka Martinka pre každú triedu pripravila ešte jedno prekvapenie. Číňania stavali z piesku čínsky múr, Mexičania tvorili kaktus a Taliani gondolu z odpadového materiálu, Afričania maľovali mapu Afriky maliarskymi štetcami na asfalt a Slováci maľovali prstovými farbami Aničke ľudový kroj.
Bol to super Týždeň detských radostí, veľa sme sa naučili, ale aj zabavili. Potešili sa deti, ale aj kolektív. Musíme si to zopakovať aj na budúci rok, možno zavítame do iných končín. Už sa na to tešíme.


Spracovala: PaedDr. Alena Kupková, riaditeľka MŠ Azovská 1, Košice