Prejsť na obsah

Monitorovacia služba môže pomôcť viacerým

Viceprimátor mesta Košice Marek Vargovčák prijal včera realizátorov projektu Mainstreaming on AMbient Intelligence – MonAMI (MonAMI - Inteligentné prostredie v službách hlavného prúdu). „Expertky z London School of Economy, v spolupráci s Katedrou biomedicínskeho inžinierstva, automatizácie a merania Technickej univerzity v Košiciach, realizovali uplynulý týždeň v Košiciach prieskum, ktorý organizuje Európska únia v oblasti tovarov a služieb. Výstupy z neho budú postúpené Európskej komisii. Cieľom dvoch spoluautoriek projektu bolo získať informácie pre analýzu trhu a využiteľnosti nových technológií v sociálnej sfére služieb pre seniorov a osoby so zdravotným postihnutím na Slovensku," informoval viceprimátor mesta Košice Marek Vargovčák.

Predmet projektu
Predmetom projektu MonAMI je podľa slov viceprimátora zabezpečiť prístupnosť v hlavnom prúde (mainstream accessibility) v oblasti tovarov a služieb pre užívateľov, vrátane verejných služieb prostredníctvom aplikovaného výskumu a vývoja, zameraného na využívanie pokrokových technológií. Tie pomáhajú zabezpečiť rovnaký prístup, nezávislý život a spoluúčasť pre všetkých ľudí v rámci informačnej spoločnosti. „Prirodzené prostredie pre seniorov je ich domov. Teší ma preto, že nám bol predstavený projekt, cieľom ktorého je dokázať, že existujú prístupné, užitočné služby pre starých ľudí a ľudí so zdravotným postihnutím, ktorí trávia čas prevažne doma. MonAMI výskum sa zameriava na rezidenčnú kontrolu domáceho prostredia pomocou internetovej siete, v oblasti služieb špecializovaných na pomoc starším ľuďom a ľuďom so zníženou schopnosťou pohybu a orientácie. Monitorovanie stavu spotrebičov a vybraných zariadení v domácnosti umožní identifikovať nebezpečné situácie v byte, ako aj vyhodnotiť momentálny stav užívateľa. Používa sa na zistenie nezvyčajnej prítomnosti v priestore, zaznamenanie nehybnosti, ak sa osoba pohybuje mimo bezpečného vymedzeného okolia alebo ak sa teplota alebo osvetlenie v miestnosti dostane do neobvyklého teplotného alebo svetelného vzorca. Dokáže monitorovať stav okien, dverí, napr. nepribuchnuté dvere, stav svetiel a teploty, vlhkosti, stav vodovodnej batérie, prítomnosti v priestore, uzamknutie a podobne. V prípade, že dôjde k riskantnej situácii, k možnému ohrozeniu, vysiela výstražný signál pracovníkovi poskytujúcemu starostlivosť či rodinnému príslušníkovi," spresnil Marek Vargovčák.

Táto technológia je podľa slov spoluautorov projektu vhodná aj pre imobilných občanov. „Technológia, vďaka statickému a dynamickému režimu, zabezpečí napríklad to, že ak osoba ide do kúpeľne, tak už v čase, keď sa nachádza na chodbe, automaticky sa rozsvieti svetlo v kúpeľni. Táto technológia, prispieva preto výraznou mierou k prevencii proti pádom či zakopnutiu napr. v noci. Rovnako je vhodná pre všetkých užívateľov, širokú skupinu ľudí, ktorí chcú vykonávať kontrolu domácnosti a zariadení v domácnosti na diaľku. Umožní im okrem iného aj napríklad nastaviť si kúrenie hodinu pred príchodom domov. Pre firmy zabezpečujúce ubytovanie a opatrovateľov starajúcich sa o ľudí zabezpečí ľahšiu kontrolu a ovládanie systémov v domácnosti. Pre užívateľov s kognitívnymi poruchami je možné použiť ovládače s prehľadným jednoduchým ovládaním, aby si užívateľ vedel napríklad sám zapnúť televízor, vybrať televízny kanál, nastaviť hlasitosť, zapnúť svetlá a podobne," vysvetlil profesor Dušan Šimšík z Technickej univerzity.

Pokrokové technológie prezentované v projekte MonAMI ocenia najmä osoby, ktoré majú prístup k internetu. „Prostredníctvom pripojenia budú ich opatrovatelia môcť zistiť, či nezabudli zatvoriť dvere, či majú primeranú teplotu v miestnosti alebo zapnutú klimatizáciu. Toto pomôže rodinným príslušníkom získať pocit istoty, že ich blízky, ktorý je sám doma, je v poriadku," uviedol profesor Dušan Šimšík.

Služby plánujú testovať v priebehu roku 2010
Vybrané služby sú v súčasnosti testované, z pohľadu ich využiteľnosti a použitia, v šiestich Centrách realizovateľnosti a využiteľnosti (Feasibility and Usability centres) v laboratórnych podmienkach. „Vybrané laboratórne overené služby, primerané potrebám užívateľov, sa ešte otestujú v reálnych podmienkach u užívateľov v štyroch krajinách, vrátane Slovenska. Stovky užívateľov budú skúšať služby v domácom prostredí a analyzovať ich účinky a dôsledky. Dôraz sa bude klásť na ekonomickú prístupnosť a dlhodobú udržateľnosť služieb s cieľom dosiahnuť ich rozšírenie v službách hlavného prúdu," uzavrel profesor Dušan Šimšík z Technickej univerzity.

Poskytovať monitorovaciu službu v domácnostiach umožňuje samosprávam zákon o sociálnych službách platný od 1. januára 2009. Mesto Košice podľa slov viceprimátora mesta Mareka Vargovčáka uvažuje preto nielen o zapojení sa do tohto prieskumu, ale plánuje monitorovaciu službu zaviesť aj do praxe, najneskôr v roku 2010.