Prejsť na obsah

Minister školstva ocenil dlhoročnú prácu PaedDr. Márie Kavečanskej z košického magistrátu

Za dlhoročnú vynikajúcu pedagogickú a riadiacu prácu, ako aj významný podiel na rozvoji regionálneho školstva v Slovenskej republike, udelil minister školstva Juraj Draxler Veľkú medailu sv. Gorazda vedúcej Referátu školstva, športu a mládeže Magistrátu mesta Košice, PaedDr. Márii Kavečanskej.

Pri príležitosti Dňa učiteľov si ocenenia (Veľká medaila sv. Gorazda, Malá medaila sv. Gorazda, ďakovný list) prevzalo celkovo 66 pedagógov z celej SR. M. Kavečanská považuje Veľkú medailu sv. Gorazda za ocenenie nielen svojej práce v oblasti školstva, ale i všetkých kolegov.

„Bolo to pre mňa najprv veľmi veľké prekvapenie,"
uviedla krátko po prevzatí medaily M. Kavečanská. „O to väčšie, že som vopred ani len netušila, čo sa na mňa chystá. Aké som mala pri odovzdávaní ocenení pocity? V prvom rade to bol pocit veľkej zodpovednosti, zamyslenia sa nad tým, čo všetko som za tie roky v školstve prežila, čím všetkým prešla. Zároveň to bola obrovská radosť, ale aj dojatie z toho, že ľudia, ktorí dali návrh na ocenenie si moju prácu vážia. Mala som tiež úžasnú radosť z toho, že si niekto vašu prácu všíma a dokáže ju aj ohodnotiť. Ďalším momentom bol aj pocit zodpovednosti do budúcna. Ocenenie ma totiž veľmi zaväzuje k tomu, aby som svoju prácu ešte viac zlepšila, lebo vždy sa veci dajú robiť kvalitnejšie, využiť svoje skúsenosti a odovzdať ich mladším, aby mohli neskôr pokračovať v mojej práci."

Rodená Košičanka sa svojej práci, ktorá je pre ňu zároveň koníčkom, „upísala" ihneď po skončení vysokoškolských štúdií. Promovala ako 21-ročná, odvtedy pracuje takmer nepretržito v školstve. Devätnásť rokov (s malou prestávkou pedagogickej práce a naberania skúseností v zahraničí) učila, postupne sa vypracovala až na riaditeľku vzdelávacej inštitúcie pre pedagogických a nepedagogických zamestnancov. K jej žiakom patrili viaceré, dnes už osobnosti politického, spoločenského či kultúrneho života, napríklad aj známy, obľúbený herec a idol žien, Ján Koleník.

Posledných 18 rokov pôsobí M. Kavečanská najmä v manažérskych funkciách štátnej i verejnej správy. V košickom „Bielom dome" na Triede SNP 48/A pracuje od júna 2011.