Prejsť na obsah

Milovníci historických mašiniek sa cez víkend zišli v košickom rušňovom depe

Obdivovatelia historických, ale aj novodobých železničných mašiniek si prišli na svoje počas šestnásteho ročníka Rušňoparády. Uplynulý víkend sa teda oči Košičanov upierali do rušňového depa, kde hlavnú pozornosť na seba pútal parný rušeň Krutwig, ktorý je posledným typom rušňa parnej éry v Československu. 

Krutwig, ktorý začne čoskoro jazdiť na trati Košickej detskej historickej železnice, je najnovším zrekonštruovaným parným rušňom na Slovensku a ožil po štyridsiatich piatich rokoch oddychu. Premiéru si na Slovensku odkrútila aj parná lokomotíva Béeska, ktorá je z Českej republiky. Medzi železničnými skvostami mohli návštevníci obdivovať i moderný pápežský vlak z Poľska a legendárny prezidentský salónny a reštauračný vozeň. V prezidentskom pútala pozornosť mini obývačka, spálňa a sprchovací kút, v reštauračnom sa podávali bryndzové halušky.

Návštevníci depa mohli dovedna vzhliadnuť štyri parné rušne, tucet historických a dve desiatky súčasných vlakov. Na svoje si prišli i milovníci automobilových veteránov a historických lietadiel, ktoré s prispením pyrotechnických efektov predviedli ukážku bojov z 2. svetovej vojny.