Prejsť na obsah

Metodický deň venovaný Svetovému dňu výživy

Metodický deň venovaný Svetovému dňu výživy

Výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Poskytuje nielen krytie základných potrieb energie a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, často aj s pocitom uspokojenia. Zároveň zdravá výživa je hlavnou podmienkou prevencie pred rôznymi ochoreniami. Zdravotný stav slovenského obyvateľstva je ešte stále pomerne nepriaznivý, mnoho ľudí umiera na civilizačné ochorenia, ako sú kardiovaskulárne a onkologické ochorenia. A práve zdravá výživa je základným predpokladom správneho vývoja človeka a ako determinant zdravia je hlavnou podmienkou prevencie a liečby mnohých ochorení.

Viac ako 150 krajín na celom svete si pripomína každoročne dňa 16. októbra Svetový deň výživy, ktorý má rôzne aspekty. Na jednej strane sú na svete krajiny a ľudia, ktorým je zdravé stravovanie samozrejmosťou, na druhej strane si musíme uvedomiť, že aj v 21. storočí je ešte na našej planéte veľa hladujúcich a chudobných ľudí. Dobré a zdravé jedlo je darom, ktorý si musíme veľmi vážiť a pristupovať k nemu zodpovedne.

Referát školstva, športu a mládeže MMK v tomto roku v rámci Svetového dňa výživy aktivity, ktoré zmobilizovali deti v materských školách, žiakov základných škôl a pedagogických a nepedagogických zamestnancov škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.
Aktivity boli zamerané na overenie vedomostnej úrovne žiakov o problematike zdravej výživy, na pohybové aktivity, na tvorbu plagátov, výtvarných prác, zostavovanie nových receptov, šírenie receptov medzi spolužiakov a rodičov. Väčšina škôl úspešne realizuje každým rokom školské Dni výživy, o ktoré je veľký záujem.

Vyvrcholením týchto aktivít bola príprava celomestského metodického dňa venovaného Dňu výživy, ktorý sa uskutočnil dňa 21.10.2013 o 15,00 hod. v priestoroch Auly Maxima Technickej univerzity. V uvedenom termíne dostala každá škola možnosť prezentovať niečo z jedálnička školy.

Na podujatí sa zúčastnili Richard Raši, primátor mesta Košice, Renáta Lenártová, námestníčka primátora, zástupcovia referátu školstva, športu a mládeže MMK, pozvaní hostia, rodičia detí a žiakov, riaditelia  materských a základných škôl, vedúce školských jedálni a žiaci základných škôl.
Prítomným sa prihovoril primátor mesta Košice, ktorý okrem iného povedal: „Nielen z pohľadu lekára, ale predovšetkým z pohľadu otca, považujem vedenie detí k správnym stravovacím návykom za kľúčové. Rodičia by mali vedieť ako sa ich deti stravujú a predovšetkým by im mali ísť dobrým príkladom."

V rámci Dňa výživy okrem degustácie pripravených jedál sa uskutočnilo morálne ocenenie zamestnancov školských jedálni. Za dlhoročnú a náročnú prácu 11 oceneným zamestnancom poďakovala v mene Mesta Košice a ďakovný list s kyticou kvetov odovzdala námestníčka primátora mesta Košice MUDr. Renáta Lenártová, PhD., vedúca referátu školstva, športu a mládeže PaedDr. Mária Kavečanská a referentka pre školské stravovanie Mária Pancuráková.

V rámci ochutnávky jedál si pochutnal nad jedlami zo školských jedální a na svoje detstvo zaspomínal aj primátor Košíc Richard Raši.
„Nemal som rád rizoto a kôprovú omáčku, najviac mi chutili buchty na pare a granadír. Jedol som všetko a do svojich 13 rokov som bol taký kvadratický, moja výška a šírka sa približovali. Ale musím povedať, že takúto dobrú stravu sme nemali. Aj moje dievčatá sa stravujú v jedálni a sú spokojné."

Metodického dňa sa zúčastnili tiež žiaci základných škôl, ktorí zvíťazili v školských kolách vedomostnej súťaže z oblasti zdravej výživy. Od organizátora Dňa výživy dostali darčeky, ktoré im budú pripomínať, že zdravo sa stravovať sa oplatí. Ceny pre víťazov súťaže o zdravej výžive zabezpečila VÚB BANKA - Košice, k úspešnej realizácii  podujatia  sponzorsky prispeli aj dodávateľské firmy.

Ochutnávka jedál zo školských jedální v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta všetkých príjemne prekvapila. Okrem školských jedální sa prezentovali aj dodávatelia potravín. Pripravili pre účastníkov ochutnávku svojich produktov. Podujatie pri príležitosti svetového dňa výživy bolo určené hlavne rodičom školákov. Novinkou v stravovaní v školských jedálňach v školskom roku 2013/14  je rozšírenie diétneho stravovania vo všetkých väčších košických sídliskách.