Prejsť na obsah

Metodický deň učiteľov ZUŠ, ZŠ a JŠ 2016

Metodický deň učiteľov ZUŠ, ZŠ a JŠ 2016

V čase polročných prázdnin, dňa 1. februára 2016 sa uskutoční metodický deň na 6 základných školách, 2 základných umeleckých školách a jazykovej škole na základe iniciatívy týchto škôl.
Podujatie organizačne zabezpečujú školy v spolupráci s Mestom Košice, oddelením školstva MMK. Uvedená aktivita sa uskutočňuje aj v súlade s projektovými zámermi programu rozvoja mesta Košice 2015-2020 pre programovú oblasť rozvoja: Košice - mesto inovatívneho vzdelávania detí a mládeže

Nové metódy vo vyučovaní na základných umeleckých školách
v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.

V priestoroch ZUŠ Márie Hemerkovej, Hlavná 68, ZUŠ Jantárová 6, Koncertnej sály Konzervatória, Timonova a Hudobnej knižnice, Hlavná 48 sa uskutoční 6 aktivít, ktoré odborne zastrešia lektori z Poľska (Tatiana Stachak, Krakow), Rakúska (Mgr. Mária Rendešová BA of Arts a Romina Mayer, Universität Viedeň), Česka (MgA. Vladimíra Skálová, Konzervatórium J. Ježka Praha), Mgr. art. Ivan Šiller, Bratislava, Karol Petróczi, Košice a Mgr. Štefan Eperješi, Košice.

1. Gitarová škola - metodika vyučovania,
Hra na gitaru
Lektor: Tatiana Stachak (Krakow, Poľsko)
Tatiana Stachak je gitaristka, skladateľka a pedagogička. Tatiana Stachak vyštudovala Akadémiu múzických umení vo Wroclavi. Zúčastnila sa národných a medzinárodných gitarových súťaží, na ktorých získala popredné umiestnenia. Počas štúdia smerovala svoj záujem k hudobnému vzdelávaniu detí. Jej skúsenosti v práci s deťmi viedli k vydaniu rady výukových titulov pre začiatočníkov a stredne pokročilých gitaristov. Tatiana Stachak sa v súčasnej dobe aktívne podieľa na vzdelávacích aktivitách ako sú prednášky a workshopy na hudobných školách, gitarových kurzoch a festivaloch, kde predstavuje svoju metodiku výuky. Na metodickom dni ZUŠ to bude jej gitarová škola – Gitarová prvá trieda a práca so žiakmi gitarového oddelenia. V rámci tejto témy sa v priestoroch koncertnej sály Konzervatória uskutoční Koncert žiakov gitarového oddelenia ZUŠ Hlavná 68 venovaný tvorbe Tatiany Stachak.

2. Moderné postupy v notácii súčasnej hudby - čítanie grafických partitúr
Hra na klavír
Lektor: Mgr. art. Ivan Šiller /Bratislava/
Ivan Šiller je všestranný interpret a organizátor. Študoval hru na klavíri na VŠMU Bratislava ako aj na Kráľovskom konzervatóriu v Gente. Bol štipendistom Internationale Ferienkurse für Neue Music Darmstadt, Ostrava New Music Days, Tanglewood Music Center, Banff Centre for the Arts. Je iniciátorom hudobných a edukačných projektov pre mladých (Stretnutia, Komorné koncerty, Hudba (práve) minulého storočia) a zakladateľom a umeleckým riaditeľom festivalu súčasnej hudby Space. Aktivity I. Šillera boli Ministerstvom školstva SR ocenené plaketou Sv. Gorazda. Medzi aktuálne aktivity patria aj Hammerklavierfestival a festival Schubertiády. V súčasnosti je organizačným a umeleckým riaditeľom projektu ISCM World New Music Days. Na metodickom dni ZUŠ odprezentuje tému Súčasná hudba – moderné postupy v notácii, postup pri čítaní grafických partitúr, s ktorými sa stretávame pri vyučovaní hudby 20. a 21. storočia.

3. Štýlová interpretácia barokovej hudby
Hra na flaute,
Lektorky: Mgr. Mária Rendešová BA of Arts + Romina Mayer /Universität Viedeň/

Mária Rendešová a Romina Mayer sa špecializujú na historicky poučenú interpretáciu duet z obdobia baroka písané pre „flauti traversi" - barokové priečne flauty, ktoré sú predchodcami moderných priečnych fláut. Orientujú sa na komornú hudbu konca 17. a začiatok 18. storočia v ich najmenšej možnej formácii – duo.
Mária Rendešová sa narodila v Košiciach. Hudbou sa prakticky začala zaoberať na ZUŠ Márie Hemerkovej v Košiciach. Svoje hudobné obzory si rozširovala štúdiom Hudobného umenia na Prešovskej Univerzite v Prešove. Absolvovala výmenný študijný program ERASMUS na Konservatorium Wien Privat Universität, kde v rokoch 2011 – 2015 absolvovala bakalárske štúdium. Od septembra 2015 je študentkou magisterského stupňa štúdia na Univerzite Mozarteum v Salzburgu v triede Marcella Gattiho.
Romina Mayer pochádza (Rakúsko) študovala Hudobnú pedagogiku na Univerzite Mozarteum v Salzburgu - koncertný smer klavír a priečna flauta na Brucknerkonservatorium, Linz. Od roku 2012 pravidelne navštevuje súkromné hodiny barokovej priečnej flauty u Reinharda Czascha, letné kurzy Starej Hudby v Urbine/Taliansko u Marcella Gattiho a v Reichenau/Rax u Bartholda Kuijkena.

4. Výučba muzikálového spevu -otvorená hodina so žiakom
Spev a hlasová výchova
Lektor: MgA. Vladimíra Skálová (Konzervatórium J. Ježka Praha)

Cieľom otvorenej hodiny muzikálového a popového spevu je ukázať spôsob, výučby tohto speváckeho žánru, ktorý je špecifický a odlišuje sa v mnohých smeroch od hodiny klasického spevu. Jeho špecifickosť spočíva hlavne v práci s hlasom, vo výbere technických cvičení, ktoré by mali byť zamerané na prepájanie dvoch registrov a to hlavového a hrudného. V rámci otvorenej hodiny pani Vlaďka Skálová zaspieva dve muzikálové piesne, keďže je aktívna muzikálová speváčka a účinkuje v niekoľkých pražských muzikáloch – Bedári, Rómeo a Júlia...

5. Interpretačný štýl baroka a klasicizmu a spôsoby ich hrania so žiakmi
Hra na husliach
Lektor: Karol Petróczi

Témou tvorivej dielne bude odborné stretnutie s profesorom košického konzervatória Karolom Petróczim, ktorý priblíži učiteľom - sláčikárom základných umeleckých škôl mesta Košice spôsoby hrania a vyučovania v hudobných štýloch, ako sú barok a klasicizmus.
Novinkou pre učiteľov budú v rámci metodického dňa otvorené hodiny pána Karola Petrócziho s vybranými žiakmi rôznych umeleckých škôl v spomínaných hudobných štýloch.

6. Špecifické vývinové aspekty a ich vplyv na inštrumentálnu hru
Hra na akordeóne
Lektor: Mgr. Štefan Eperješi

Obsahom prednášky je zdôrazniť vplyv jednotlivých vývinových období, v ktorých dieťa - žiak dosahuje optimálne napredovanie a zdokonaľovanie psychomotorických funkcií. Vnímanie a pochopenie sú základom každej edukačnej aktivity, a preto je nevyhnutné poznať rozsah a možnosti rozvoja týchto atribútov podľa veku. Lektor pán Štefan Eperješi je uznávaným pedagógom, ktorý v súčasnosti tvorí a aranžuje skladby pre akordeón. Vo svojej tvorbe rešpektuje vývinové zákonitosti, ktoré sú predpokladom pre zvládnutie interpretačných zručností žiakov.

Uvedené aktivity sú pripravené pre približne 200 učiteľov hudobného odboru ZUŠ Márie Hemerkovej, Hlavná 68, ZUŠ Jantárová 6, ZUŠ Bernolákova 26 v Košiciach.

Výmena skúseností na základných školách a jazykovej škole
v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.

Metodický deň už tradične organizuje aj Jazyková škola Užhorodská 8, Košice, ktorá pripravila pre učiteľov cudzích jazykov jazykovej školy ako aj základných škôl seminár na tému Nové metódy a možnosti písania diktátov. Aktivita bude prebiehať v teoretickej ako aj praktickej rovine. Teoretická časť bude vedená v slovenskom jazyku a praktická časť bude obsahovať ukážky rôznych spôsobov nácviku ortografie v anglickom, nemeckom a španielskom jazyku. Cieľom seminára je predstaviť zábavné formy tejto nie veľmi atraktívnej časti jazyka ako aj vytvoriť priestor pre diskusiu učiteľov slovenského jazyka a cudzích jazykov
.
V priestoroch 6 základných škôl sa uskutoční 10 aktivít rozdelených zvlášť pre učiteľov 1. a 2. stupňa ZŠ a vychovávateľky.
V rámci metodického dňa učiteľov budú prezentované ukončené skúsenosti zo školských projektov v rámci OP Vzdelávania, ich úspešná implementácia do výchovno-vzdelávacieho procesu, výmena teoretických i praktických skúseností a zručností, odovzdávanie vytvorených učebných materiálov, metodických postupov vybratým novým základným školám. Lektormi metodického dňa základných škôl budú učitelia a vychovávatelia základných škôl a lektori z organizácia INDÍCIA n.o a Excellens s.r.o..
Veríme, že uvedené aktivity prispejú nielen ku skvalitneniu výchovno-vzdelávacieho procesu ale aj k spolupráci v oblasti výmeny skúseností vo výchovno-vzdelávacom procese.

Prílohy