Prejsť na obsah

Metal Inspirations 2007

Medzinárodný workshop organizuje pre študentov a pedagógov dizajnu z krajín Európskej únie (Nemecko, Poľsko, Maďarsko, Veľká Británia, Česká republika a Slovensko) od roku 2002 Technická univerzita v Košiciach v spolupráci s U. S. Steel Košice, s.r.o. a SOU hutníckym Košice-Šaca.
23 študentov a pedagógov z Budapest Tech v Budapešti, Caledonian University v Glasgowe, VUT v Brne, UTB v Zlíne, STU v Bratislave a TU v Košiciach tu počas nastávajúceho týždňa budú tvoriť v spolupráci s majstrami SOU hutníckeho Košice-Šaca svoje dizajnérske návrhy kovových objektov na dve témy:
a, „Vitajte v Košiciach“ – kovový objekt – pútač (maketa v mierke), symbolizujúci Košice ako multikultúrne a mierumilovné mesto s bohatou históriou, kultúrnym zázemím, prírodnými krásami a turistickými atrakciami (ZOO, Jahodná, Bankov, Anička, ...), ktoré sa uchádza o získanie titulu „Európske hlavné mesto kultúry 2013“.
b, „Dávame svet do pohybu“ – kovový objekt, inšpirovaný rozvojom automobilizmu vo svete a výrobou karosárskych pozinkovaných plechov v U. S. Steel Košice.
Hlavným poslaním medzinárodného workshopu „Metal Inspirations“ je pomôcť stimulovať aktivity umenia a dizajnu v tradičnom aj netradičnom použití hutníckeho materiálu vyrábaného v U. S. Steel Košice, s.r.o. Tvorivé výstupy účastníkov workshopu – študentov a pedagógov dizajnu zo Slovenska a z partnerských dizajnérskych škôl v krajinách Európskej únie, sú nielen odrazom ich vnútorného estetického cítenia, ale aj ich vyjadrením konkrétneho dizajnérskeho myslenia a súvislostí ľudí, výrobkov a prostredia, vo väzbe na tradičnú hutnícku výrobu v Košiciach.
Organickou súčasťou kultúrneho programu workshopu „Metal Inspirations“ bude tradičný tematický celodenný poznávací zájazd pre účastníkov workshopu a majstrov SOUH, ktorý sa uskutoční v nedeľu 26.8.2007, aby im priblížil historické, kultúrne a prírodné krásy východného Slovenského – konkrétne v tomto roku to bude Zemplín.
Vytvorené diela predstavia účastníci workshopu verejnosti na výstave v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach, Hlavná 88, v pondelok 27.8.2007. Výstava pod názvom „Inšpirácie v kove 2007“ potrvá v STM Košice do 30.9.2007. Následne od 1. do 5. októbra 2007 budú vybrané kovové diela z workshopu Metal Inspirations 2007 prezentované v expozícii U.S.Steel Košice na medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne.
Organizátori tradičného medzinárodného workshopu Metal Inspirations spoločne predložili na Magistrát mesta Košice projektový zámer na pokračovanie v organizovaní workshopov pod označením „Metal Inspirations Košice-2013“ na podporu kandidatúry mesta Košice na získanie titulu Európske hlavné mesto kultúry 2013.
Z dizajnérskych návrhov kovových objektov - pútačov, vytvorených účastníkmi workshopov v tomto a v následných rokov, by si mesto Košice malo postupne vybrať cca 10 makiet, ktoré by sa realizovali ako veľkorozmerne kovové pútače pre potreby propagácie kultúrnych a turistických atrakcií Košíc. Vytvorené diela by boli umiestnené na hlavných prístupových komunikáciách do Košíc a vo vybraných turistických lokalitách v Košiciach (napr. ZOO, Jahodná, Bankov, Anička, Kavečany, ...). Svojou originalitou by tieto pútače, ako výtvarno-dizanérske diela, výrazne prispeli k skvalitneniu vizuálnej komunikácie a imidžu Košíc. Boli by zároveň silným impulzom z hľadiska vytvárania pozitívnej medzinárodnej identity Košíc ako nádejného Európskeho hlavného mesta kultúry 2013.

Zdroj: Katedra dizajnu FU TU v Košiciach