Prejsť na obsah

Mestu pribudli terénni sociálni pracovníci



Mestu Košice pribudli po uzatvorení zmlúv s Fondom sociálneho rozvoja ďalší štyria terénni sociálni pracovníci. Doteraz mesto zamestnávalo 10 komunitných sociálnych pracovníkov, ktorých mzdové náklady platí z vlastných finančných prostriedkov. Ich počet sa tak zvýšil na 14, pričom všetky náklady na mzdy a odvody na 4 nových pracovníkov počas 18 mesiacov trvania projektu vo výške 48 633,34 €, budú hradené z príspevku Fondu sociálneho rozvoja.

Úlohou terénnych sociálnych pracovníkov je každodenná sociálna práca s rodinami v teréne, v osadách aj na Luniku IX, sociálna pomoc v týchto komunitách, realizácia sociálnych programov, sociálne poradenstvo, sanácia rodinného prostredia a ďalšia konkrétna sociálna intervencia.

Projekt „Terénna sociálna práca v sociálne znevýhodnených lokalitách v meste Košice" zrealizuje košická samospráva vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Nadväzuje na realizovaný projekt z rokov 2005 – 2008, ktorý bol zameraný na podporu rozvoja komunitnej sociálnej práce v obciach. Novým projektom chce mesto posilniť a skvalitniť výkon terénnej sociálnej práce a vytvoriť podmienky a príležitosti pre rozvoj osobnostných a sociálnych zručností terénnych sociálnych pracovníkov. Cieľom projektu je vytvoriť vhodné podmienky pre realizáciu aktivít na zmierňovanie chudoby a zvýšenie zamestnateľnosti aktivizovaním sociálne vylúčených obyvateľov, ktorí doteraz nevyužili ponúkané nástroje na zlepšenie životnej situácie. Systematickou sociálnou prácou s rodinami i jednotlivcami v prirodzenom prostredí, ich zapájaním prostredníctvom vytvorených nástrojov pomoci, čiže aktivačných činností, príležitostných prác, chce mesto Košice zlepšiť aj životné podmienky týchto košických rodín.

Samospráva sa chce zamerať aj na zlepšenie vzťahov medzi obyvateľmi a terénnymi pracovníkmi v rómskych lokalitách, aby spoločným úsilím mohli predchádzať vzniku krízových situácií v rodinách a obmedzili nárast sociálnopatologických javov. Cieľovou skupinou projektu sú obyvatelia rómskych komunít, žijúci vo viacerých lokalitách mesta.