Prejsť na obsah

Mestskí poslanci dnes pomohli mládežníckemu športu, kultúre a opusteným zvieratám

Poslanci Mestského zastupiteľstva na dnešnom mimoriadnom rokovaní potešili mnohých Košičanov, keď schválili viacero bodov, ktoré pomôžu zlepšiť podmienky pre kultúrne podujatia, mládežnícky šport v meste, výučbu telesnej výchovy na školách alebo opustené zvieratá.

Diskusiu vyvolal súbor desiatich bodov, ktorým sa do 31. augusta 2025 schvaľovali bezodplatné výpožičky telocviční v správe oddelenia športu a mládeže košického magistrátu na športové alebo na výchovno-vzdelávacie účely pre športové kluby, resp. základné školy v meste, v areáloch ktorých sa nachádzajú.

„Vypúšťame tu síru, kluby a združenia sa musia chytať za hlavu, keď počujú túto diskusiu. Podpora detí a mládeže by mala byť našou prioritou, aj športom ich predsa vychovávame. Zisk nie je len finančný, ale deti tam aktívne trávia organizovaným spôsobom voľný čas. Je to lepšie ako by sa túlali po sídlisku. Ide o nepeňažný vklad nášho mesta do športu. Ak by sme dali klubom komerčné nájomné, šport by sa tu pre mnohé deti a ich rodičov stal nedostupným,“ skonštatovala predsedníčka klubu STAN Lenka Kovačevičová.

Riaditeľ Čop: Chceli sme, aby sa športoviská mohli čo najskôr využívať

Riaditeľ magistrátu Marcel Čop vysvetlil, že v týchto prípadoch ide o krátkodobé riešenie vzniknutej situácie. Hlavným cieľom podľa jeho slov je, aby sa športoviská mohli využívať od 1. septembra a optimalizovali sa tým aj náklady na prevádzku športovísk.

„Snažíme sa nájsť najvhodnejšie riešenie ako dostať deti a mládež na športoviská a využiť našu novú športovú infraštruktúru, ktorú sme vybudovali pre všetkých Košičanov. Navrhujeme šiestim športovým klubom výpožičku športovísk na rok. Dovtedy si môžu zabezpečiť znalecký posudok, ktorý je potrebný pre žiadosť o poskytnutie osobitného zreteľa,“ uviedol a doplnil, že platby za energie sú započítané v prevádzkových nákladoch, ktoré budú kluby platiť.

Poslanci schválili všetky navrhované uznesenia ako je ročná výpožička nafukovacej haly a atletického areálu v objekte ZŠ Nám. L. Novomeského 2 v Košiciach pre o.z. Atletika Košice a tamojšiu ZŠ a výpožička telocvične pri ZŠ s MŠ Želiarska 4 v Košiciach pre FK Florko, basketbalistky Young Angels Academy a tamojšiu ZŠ a MŠ.

Schválením výpožičiek športovísk urobilo mesto podľa primátora obrovský krok vpred

Pre basketbalistky Young Angels Academy a ZŠ Bernolákova 16 v Košiciach odobrili výpožičku telocvične v tesnej blízkosti a žiaci ZŠ Starozagorská 8 budú môcť vďaka dnešnému zastupiteľstvu využívať nový športový areál pri svojej škole. Mestský klub vzpierania a silových športov Košice bude využívať dve zapožičané telocvične s príslušenstvom v objekte bývalej ZŠ Juhoslovanská 2 Košice. Spoločnosti Milen, ktorá sa venuje podpore športových aktivít detí a mládeže ako aj organizácii tréningového procesu a súťažných zápasov klubu FK Galaktik, dali poslanci formou výpožičky do užívania pozemky v areáli bývalej ZŠ Galaktická 9 v Košiciach.

„Dlhodobo pracujeme na reštarte športovej infraštruktúry a na tom, aby sme budovali športoviská a vychovávali budúcich olympionikov a úspešných športovcov. Schválením výpožičiek športovísk sme urobili obrovský krok vpred, keďže novú športovú infraštruktúru môžeme dať do užívania klubom a školám. Verím, že tak posunieme šport a kultúru v Košiciach opäť na vyššiu úroveň,“ myslí si košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Naopak zastupiteľstvo bez diskusie schválilo hlasmi všetkých prítomných 35 poslancov aj dotáciu vo výške 360 000 eur pre spolu 84 športových klubov, resp. záujmových a občianskych združení, ktoré vykonávajú športové aktivity v našom meste. Presné rozdelenie je zverejnené v prílohe tejto správy.

Mestské zastupiteľstvo dnes rozhodlo aj o rozdelení finančných prostriedkov vo výške 116 000 eur pre úspešných žiadateľov v rámci Grantovej podpory mesta Košice pre oblasť kultúry a kreatívnych odvetví na tento rok.

Najvyššia dotácia v kultúre pôjde na tohtoročnú Bielu noc

Spomedzi dotácií pre organizácie a jednotlivcov - podnikateľov dostali najvyššiu sumu združenie Cinefil na projekt Kino Úsmev 2024 a združenie BIIIF pre ich Šopa Gallery 2024. Obe tieto podujatia podporí mesto Košice po 7000 eur.

V rámci veľkých podujatí pôjde najvyššia čiastka 20 000 eur na tohtoročnú Bielu noc, ktorú organizuje rovnomenné občianske združenie. Dotácie vo výške po 10 000 eur boli okrem podujatia Jeseň v Tabačke či Medzinárodnej herno-vývojárskej konferencii Game Days 2024 schválené aj ďalším udalostiam, ktoré Košičanom poskytnú množstvo kultúrnych zážitkov. Takéto rozdelenie pochválil aj Róbert Schwarcz z Košického klubu, ktorý zdôraznil, že už dávno nebol so všetkými predloženými projektami stotožnený tak ako teraz.

Mestskí poslanci si dnes vypočuli aj správu o príprave a podaní žiadostí o poskytnutie príspevku z eurofondov pre ďalší rozvoj Konta Košičana. Ten pripraví prostredie pre integráciu všetkých existujúcich aj budúcich mestských služieb. Jeho súčasťou bude digitálny portál ako aj mobilná aplikácia Konta Košičana.

Srdce pre mačky si váži schválenú dotáciu

Rozhodli aj o poskytnutí dotácií pre občianske združenia, ktoré zabezpečujú starostlivosť o nechcené túlavé a týrané spoločenské zvieratá ich veterinárne ošetrenie ako aj ďalšie činnosti smerujúce k adopčnému procesu. Malá farma Košice dostane po schválení poslancami Mestského zastupiteľstva dotáciu vo výške 13 300 eur, Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov 19 200 eur a Srdce pre mačky vo výške 17 500 eur.

„Až súčasné vedenie mesta myslí aj na mačky. Veľmi si túto pomoc a podporu vážime. Financie od mesta každoročne putujú predovšetkým na úhradu časti nákladov veterinárnej starostlivosti, v rámci ktorej často riešime aj veľmi ťažké a finančne nákladné stavy,“ vysvetlila predsedníčka OZ Srdce pre mačky Katarína Feriančiková.

Primátor Polaček pri hodnotení zastupiteľstva zdôraznil, že aj napriek nepriaznivej finančnej situácii samospráv na celom Slovensku, sa v metropole východu našli aj peniaze na dobré veci v oblasti kultúry, športu a zvieracie útulky.

„Sú samosprávy, ktoré nedávajú žiadne dotácie. Košice dlhodobo podporujú šport a kultúru a pri tvorbe rozpočtu sme sa zhodli na tom, že ich chceme naďalej podporovať a táto dodatočná schéma nesmie skončiť. Chcem sa poďakovať všetkým kolegom - poslancom, ktorí toto zastupiteľstvo vnímali ako istý dar ľuďom, ktorí v meste pracujú na pekných veciach, a chceli pomôcť a pridali ruku k dielu,“ dodal.