Prejsť na obsah

Mestskí policajti si posvietili na psíčkarov a alkohol

K často sa vyskytujúcim problémom v meste patrí voľný pohyb psov bez vôdzky na verejných priestranstvách, detských ihriskách, v areáloch základných a materských škôl, pričom dochádza k znečisťovaniu týchto priestranstiev psími exkrementmi (výkalmi). Z tohto dôvodu uskutočnili príslušníci Mestskej polície Košice (MsP) v stredu 18. februára v mestských častiach Západ, Staré Mesto a Juh preventívno-bezpečnostné akcie zamerané na dodržiavanie zákona č. 282/2002 Z. z., všeobecne záväzného nariadenia mesta Košice č. 78 z roku 2006 a všeobecne záväzných nariadení príslušných mestských častí, ktorými sa upravujú podmienky a chov psov a iných spoločenských zvierat.

Pri týchto akciách príslušníci MsP zistili 22 prípadov porušenia právnych noriem. Z toho riešili 16 prípadov napomenutím, 5 prípadov blokovou pokutou na celkovú sumu 82 € (maximálna výška blokovej pokuty je 33 eur) a 1 prípad riešili oznámením správnemu orgánu na priestupkové konanie. Takéto preventívno-bezpečnostné akcie zamerané na psíčkarov vykonáva každá zo 7 staníc MsP v Košiciach pravidelne minimálne 4-krát mesačne, pričom každá stanica si môže sama určiť vlastný čas svojej akcie, nezávisle od ostatných.

Zástupca náčelníka mestskej polície Slavomír Pavelčák uviedol: „Je potrebné, aby si držitelia psov uvedomili, že v zmysle zákona za psa vždy zodpovedá držiteľ psa alebo osoba, ktorá psa vedie alebo nad psom vykonáva dohľad. To znamená, že keď pes znečistí verejné priestranstvo výkalmi, je ten, kto psa vedie, povinný výkaly bezprostredne odstrániť. Podľa všeobecne záväzného nariadenia mesta je voľný pohyb psov zakázaný na detských ihriskách, športoviskách a v ich blízkosti. Držiteľ psa je zároveň povinný bezodkladne odstrániť znečistenie spôsobené psom z verejného priestranstva. Upozorňujeme držiteľov psov, aby si okrem hrozby uloženia sankcie za znečistenie verejného priestranstva psími výkalmi uvedomili aj ďalšie riziká, hlavne z hygienického a zdravotného hľadiska. Existuje množstvo parazitov a infekčných chorôb, ktoré sú zoonózne, teda prenosné na človeka, a ktoré môžu rozširovať z ponechaných výkalov na verejných priestranstvách hlodavce, túlavé mačky, hmyz a pod."

Alkohol na verejnosti

Mestskí policajti realizujú preventívno-bezpečnostné akcie zamerané aj na iné oblasti verejného poriadku a čistoty. Zo 152 kontrolovaných osôb sankcionovali 94 počas nedávnej dvojdňovej preventívno-bezpečnostnej akcie v centrálnej mestskej zóne. Uložili 34 pokút v celkovej sume 592 eur. Akcie sa po oba dni, minulý piatok a sobotu od 20. do 24. hodiny, zúčastnilo po 20 príslušníkov mestskej polície, ktorým poskytlo súčinnosť aj 20 kolegov z Policajného zboru SR. Kontrolovali najmä dodržiavanie zákazu konzumácie alkoholických nápojov na verejnom priestranstve. Takéto akcie bude mestská polícia opakovať.

Vyhodnotenie tejto akcie:
- Kontrolovaných osôb spolu 152

Priestupkov (požívanie alkoholických nápojov na verejnom priestranstve) spolu 94, z toho riešili:
· 59 x napomenutím, teda bez uloženia pokuty
· 8 x bloková pokuta na celkovú sumu 128 €
· 26 x bloková pokuta nezaplatená na mieste na celkovú sumu 464 €
· 1 x oznámenie (správnemu orgánu, konkrétne úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, keďže alkoholický nápoj na verejnom priestranstve požíval maloletý, t. j. osoba, ktorá nedosiahla vek 15 rokov)

Počas akcie boli kontrolované a riešené aj mladistvé osoby (15 – 17 rokov), ktoré požívali alkoholické nápoje na verejnom priestranstve (keďže ide o mladistvých, maximálna sadzba blokovej pokuty je polovičná, teda 16 eur). 

Súhrn za rok 2008

Príslušníci Mestskej polície Košice realizovali v priebehu roka 2008 priebežne na celom území mesta akcie zamerané na boj proti alkoholizmu maloletých a mladistvých. Prebiehali v piatky a soboty najmä v centrálnej mestskej zóne, ale aj v iných častiach mesta, teda orientačne vykonali 96 akcií ročne.

Celkovo za rok 2008 príslušníci MsP zistili 1866 prípadov porušenia zákazu konzumácie alkoholu na verejných priestranstvách v meste Košice, ktorý je upravený všeobecným záväzným nariadením mesta Košice č. 78 z roku 2006. Z toho riešili 1161 prípadov dohovorom, 453 prípadov blokovou pokutou na celkovú sumu 2735,18 € (82.400,- Sk), 256 prípadov prípadov blokom na pokutu na mieste nezaplatenú na celkovú sumu 3837,22 € (115.600,- Sk) a 19 prípadov oznámením správnemu orgánu na priestupkové konanie.

Ak príslušníci MsP zistia, že priestupca, ktorý konzumuje alkoholický nápoj na verejnom priestranstve, je mladistvý, môžu ho na mieste preventívne napomenúť alebo mu uložiť blokovú pokutu do maximálnej výšky 16 eur. V prípade, že odmietne zaplatiť blokovú pokutu, príslušníci MsP oznámia tento priestupok správnemu orgánu. Ak ide o maloletú osobu takýto prípad oznámia Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý ho následne prejedná s rodičmi maloletého priestupcu.

Majitelia prevádzok a ich obsluhujúci personál sú povinní dôsledne si overiť, či osoby, ktorým predávajú alebo podávajú alkohol, majú minimálne osemnásť rokov. V opačnom prípade sa vystavujú riziku sankcie za priestupok na úseku ochrany pred alkoholizmom a inými toxikomániami podľa zákona o priestupkoch, za ktorý môžu príslušníci MsP uložiť pokutu až do výšky 33 € a správny orgán až do výšky 100 €. Takýchto prípadov riešili vlani mestskí policajti 23. Pri sústavnom podávaní alebo pri zistení podávania alkoholických nápojov osobe mladšej ako osemnásť rokov vo väčšom množstve môže byť tento čin v zmysle trestného zákona posúdený ako prečin podávania alkoholických nápojov mládeži, za ktorý je možné páchateľovi uložiť trest odňatia slobody až na tri roky.