Prejsť na obsah

Mestské lesy - vzácny poklad Košičanov

Akciová spoločnosť Mestské lesy Košice, ktorej jediným, stopercentným akcionárom je mesto Košice, v súčasnosti na základe nájomnej zmluvy a v súlade s platnou lesníckou legislatívou obhospodaruje lesný majetok mesta Košice s celkovou rozlohou 19 766 ha, rozprestierajúci sa na území 3 okresov - Košice-mesto, Košice-okolie, Gelnica a zasahujúci do 28 katastrálnych území. Svojou výmerou patrí k najväčším obecným lesným majetkom v strednej Európe, pričom tvorí cca 1 percento výmery slovenských lesov. Rozloha Lesoparku mesta Košice je 4 573 ha, čo činí 24 % celkovej výmery mestských lesov. Okrem hospodárskych aktivít, pre ktoré je určených 28 % celkovej výmery, spravuje spoločnosť Mestské lesy Košice aj lesy osobitného určenia (57 %) a lesy ochranné (15%).

„Pre Košičanov predstavujú mestské lesy vzácny poklad a mestu prinášajú osoh. Sú bohatým potenciálom predurčeným pre rozvoj rekreačných, podnikateľských, verejnoprospešných i environmentálne zameraných aktivít. Drevný odpad navyše perspektívne predstavuje aj prírodné zdroje pre výrobu tepla a energie. Okrem nájomného a investícií považujem za ekonomický prínos pre mesto vynaložené náklady na pestovanie, výchovu a ochranu lesných porastov, opravy a udržiavanie majetku, starostlivosť o lesopark a daň z prenajatých pozemkov v celkovej priemernej ročnej výške cca 26 mil. Sk. Lesný majetok je dobre spravovaný a prináša mestu dlhodobý environmentálny a ekonomický úžitok. Perspektívu vidím v produktoch s vyššou pridanou hodnotou - v predaji energetickej biomasy a štiepky," uviedol počas tlačovej konferencie pri príležitosti Lesníckych dní 2009 primátor mesta Košice František Knapík.

Plnia verejnoprospešnú funkciu

Podnik Mestské lesy Košice, a. s., plní vo veľkej miere aj verejnoprospešnú funkciu. „Pre turistov pripravujú každoročne nové náučné chodníky, informačné tabule, prevádzkujú vyhliadkovú vežu Hradová a pripravujú aj lesnícke dni pre školskú mládež," uviedol primátor mesta Košice.

Spoločnosť okrem uvedených aktivít usporiadala v máji minulého roku pri príležitosti 15. výročia založenia podniku napríklad aj medzinárodnú konferenciu pod názvom „Prímestské lesy – Potenciál a obhospodarovanie." „Jej súčasťou bola odborná exkurzia, zostavená z terénnych ukážok rekreačných plôch a hospodárskych zásahov v lesných porastoch na území Lesoparku mesta Košice v lokalitách Hradová, Detská železnička, lesnícky náučný chodník, Stará bankovská cesta," spresnil riaditeľ Mestských lesov Julian Tomaštík a dodal: „Pri príležitosti tohto výročia sme vydali aj knižnú publikáciu pod názvom Zaujímavosti z košických lesov. Autorský kolektív lesníkov, historikov a prírodovedcov predložil v tejto knihe ucelený prehľad rôznorodých zaujímavosti z územia košických lesov. Čitatelia sa v nej dočítajú napríklad o starom čermeľskom vodovode, veži, priehrade, faune, flóre i jaskyniach."

Mestské lesy vlani vydali aj maľovanú turistickú mapu územia košických lesov a osadili v teréne cca 50 mapových pútačov. Ako uviedol Julian Tomaštík, k obohateniu lesoparkového prostredia a k jeho rekreačnému využívaniu prispelo aj vybudovanie 3 nových náučných chodníkov: „Lesnícky náučný chodník" (Stará bankovská cesta), „Zvieratká v lese" (Hradová) a „Po stopách hradieb" v areáli Košického hradu na Hradovej. Posledný menovaný je pritom doplnený dobovými drevenými sochami. „V súčasnosti sa pripravujeme na podujatia, ktoré sa pod našou taktovkou zrealizujú v rámci blížiacich sa osláv Dňa mesta Košice. Širokú verejnosť pozývame vo štvrtok 30. apríla na otvorenie stredne náročnej cyklotrasy z Košíc – Krásnej (od kostola) do obce Ťahanovce (k železničnému priecestiu) s celkovou dĺžkou 22,4 km a 1. mája na už tradičné otvorenie sezóny vyhliadkovej veže Hradová a Lesoparku."

Ekonomické ukazovatele

Podľa slov riaditeľa mestských lesov Juliana Tomaštíka vlani spoločnosť vyťažila takmer 85-tisíc kubických metrov dreva, pričom za pozitívne označil, že ťažba sa pohybovala na úrovni 80 až 90 % možností. Iba 25-percentný podiel na tom má kalamitná ťažba. Celoslovenský priemer za uplynulý rok je pritom viac ako 65 percent.

Po tom, čo za posledné roky vykazovali Mestské lesy, a. s., pozitívne výsledky hospodárenia, však vlani došlo k výraznému poklesu zisku. Spoločnosť v roku 2008 vyprodukovala zisk 639-tisíc Sk, kým v roku 2007 to bolo 9,5 milióna Sk. „ Je to odraz výrazne zhoršenej trhovej situácie, čiže prepad dopytu po dreve a jeho speňaženie," uviedol v tejto súvislosti riaditeľ Julian Tomaštík.

Mestské lesy hospodárili vlani z vlastných zdrojov, iba na rekonštrukciu lesných ciest čerpali dlhodobý úver vo výške 13 miliónov korún. Do rekonštrukcie lesných ciest investovali 14,9 milióna korún. Na ochranu smrečín vynaložili 246-tisíc korún, ktoré získali z dotácií formou štátnej pomoci.

Ani jeden požiar

Mestské lesy nezaznamenali podľa slov riaditeľa, napriek nízkej úrovni protipožiarneho správania sa verejnosti v lese, žiaden lesný požiar. „Zaznamenali sme však dva prípady krádeže drevnej hmoty v objeme 3 m kubické, páchatelia boli vypátraní," posťažoval sa Julian Tomaštík. Ako negatívum vníma riaditeľ Mestských lesov aj vznik nelegálnych skládok odpadu na lesných pozemkoch, porušovanie zákazu vjazdu motorových vozidiel do lesa a neustále poškodzovanie lesoparkových zariadení. Juliana Tomaštíka trápi tiež „nesystémovosť legislatívy pri definovaní chránených území rôznych úrovní a účelov s priamym dopadom na hospodárenie v lesoch a nevyjasnené právne vzťahy k drobným vodným tokom".