Prejsť na obsah

Mestské lesy vysadili počas jarného zalesňovania 63 000 sadeníc stromčekov

Mestské lesy Košice, ktoré sú v rámci samospráv po Viedni druhé najväčšie v celej Európe, venujú veľkú pozornosť aj zalesňovaniu územia, na ktorom hospodária. Ich lesný majetok sa rozprestiera vo východnej časti Volovských vrchov a Čiernej hory na rozlohe 19 432 hektárov.

Riaditeľ Mestských lesov František Beli si pochvaľuje, že na územiach, kde sa ťaží drevo, majú dlhodobo až 85-90 percentný podiel ich prirodzeného zmladenia. Okrem toho vlastnými kapacitami zalesňujú prevažne plochy odkryté po náhodných, kalamitných ťažbách alebo miesta, kde dôjde k poškodeniu zmladenia najmä suchom, mrazom a zverou. Tam, kde nie je dostatočné prirodzené zmladenie, by malo v rámci obnovy lesa dôjsť k zalesňovaniu do dvoch rokov.

Mladé stromčeky sa vysádzajú začiatkom jari, aby sa čo najlepšie mohli využiť zásoby vlahy v lese po topení snehu alebo doplnkovo neskoro na jeseň. Sadia sa iba sadenice z príslušnej vhodnej oblasti, v súlade s plánovaným cieľovým zastúpením drevín podľa programu starostlivosti o les. Program vychádza z prírodných podmienok obnovovaného porastu.

Vysadili aj budúce vianočné stromčeky

„Túto jar sme vysadili 53 200 sadeníc najmä buka, smrekovca a duba na výmere 8,5 hektára lesných porastov a 9 750 sadeníc na plantážach vianočných stromčekov ako sú smrek, borovica, jedľa. Okrem zalesňovania robíme priebežne aj tzv. výchovné zásahy, ako napríklad prerezávky v mladých lesných porastoch, alebo jarný osev v lesných škôlkach," uviedol František Beli.

Mestské lesy v rámci ochrany nainštalovali v ohrozených porastoch aj feromónové návnady na podkôrny hmyz. Keďže používanie náterov chemickými prípravkami je zakázané, urobili ochranu kmeňov stromov pred ich okusovaním divou zverou celoplastovým pletivom Polynet. Lesníci v uplynulých dňoch vykonali aj pravidelnú údržbu turistických prístreškov a ďalších oddychových zón v košickom lesoparku, spriechodnili vyznačené chodníky a počas nedávneho sucha sa zamerali aj na protipožiarnu ochrannú službu.

"Ostatné pridružené pestovné práce boli vzhľadom na nástup krízovej situácie pozastavené, a budú obmedzene vykonávané podľa vývoja situácie a naliehavosti,“ dodal riaditeľ Mestských lesov.