Prejsť na obsah

Mestské lesy - veľké bohatstvo Košičanov

Lesný majetok lesa, spravovaný spoločnosťou Mestské lesy a.s., predstavuje 19 432 hektárov lesnej plochy. Svojou výmerou patrí k najväčším obecným lesným majetkom v Strednej Európe a tvorí 1 % výmery slovenských lesov. Rozloha Lesoparku mesta Košice predstavuje 4 573 ha. Košické lesy sú dedičstvom a prírodným bohatstvom ktoré patrí všetkým Košičanom. Okrem hospodárskych aktivít, pre ktoré je určených 48 % celkovej výmery, spravuje spoločnosť Mestské lesy Košice aj lesy osobitného určenia (37 %) a lesy ochranné (15%). Predstavujú bohatý potenciál lesného majetku, predurčený pre rozvoj podnikateľských, rekreačných, verejnoprospešných, environmentálne zameraných aktivít. Drevný odpad navyše perspektívne predstavuje aj prírodné zdroje pre výrobu tepla a energie. Košické lesy sú tiež zdrojom pitnej vody, ktorú už od roku 1911 pre mesto zachytáva Čermeľský vodovod. Podľa názorov expertov by sa súčasná výdatnosť Čermeľského vodovodu (35 l/s) mohla zvýšiť až na 200 l/s, za predpokladu ekosystémovej ochrany vôd s ohľadom na skvalitnenie zdravia mestskej populácie. Zakladajúcim a jediným akcionárom spoločnosti Mestské lesy a. s., je mesto Košice. Za rok 2005 dosiahli Mestské lesy (ML), a. s., Košice zisk po zdanení vo výške 5,9 milióna Sk. Na nájomnom za lesný majetok získala mestská pokladnica viac ako 16,5 milióna Sk, čo bolo najviac za posledných päť rokov. „Výsledky hovoria o tom, že rozhodnutie mesta ponechať si lesný majetok vo svojom portfóliu bolo rozumné," uviedol dnes riaditeľ ML Julián Tomaštík na tlačovej konferencii k Mesiacu lesov. Podľa neho tak samospráva môže ručiť lesným majetkom za úvery pri splácaní veľkého mestského dlhu a zároveň má z hospodárenia na tomto majetku efekty v podobe nájmu a ďalších prínosov, vrátane rekreačnej funkcie lesoparku. Tomaštík informoval, že ML vlani vyťažili takmer 85 000 kubických metrov dreva, pričom za pozitívne označil, že ťažba sa pohybovala na úrovni 80 až 90 % možností. Primátor František Knapík zvlášť ocenil skutočnosť, že košickým lesníkom sa darí kultivovať aj ťažbou odkryté plochy a presadzovať ekologické hospodárenie a  prirodzenú obnovu lesa, v ktorej dosahujú viac ako 80-% podiel. V roku 1994 to bolo len približne 9 %.
Košické ML vlani po prvý raz hospodárili v podmienkach transformácie na a. s. a s medzinárodným certifikátom FSC, potvrdzujúcim rešpektovanie zásad trvalo udržateľného rozvoja. Podľa Tomaštíka sa to odrazilo v lepšej pozícii voči obchodným partnerom i v získavaní zdrojov z eurofondov. V budúcnosti chcú košické ML investovať viac do výroby palivového dreva pre malých a stredných odberateľov a do využitia lesnej štiepky na energetické účely. Podľa Tomaštíka bude nevyhnutné investovať v súlade so svetovým trendom do nových lanových technológií na približovanie dreva, odľahčujúcich ekologickú záťaž. V neposlednej miere to bude obnova lesných ciest, ktoré mesto "zdedilo" od štátu. Má ich 100 kilometrov, pričom kilometer rekonštrukcie si vyžiada najmenej 1 milión Sk. V tomto roku chcú investovať do obnovy lesných ciest 12 miliónov Sk.
Ani košickým ML sa nevyhli choroby a smršte. Kalamitná ťažba však predstavuje len 10 až 15 % ročnej ťažby, čo je päťnásobne menej, ako je celoslovenský priemer. Problémy majú košickí lesníci aj s drobnými krádežami dreva, vytváraním divokých skládok komunálneho odpadu v lese a nelegálnymi vjazdmi motorových vozidiel. Ako na tlačovej konferencii uviedol Ing. František Knapík, významnou prioritou súčasného vedenia mesta je dôsledná ochrana, uvážlivé a efektívne hospodárenie, obnova a zveľaďovanie prírodného bohatstva, ktoré košické lesy predstavujú.