Prejsť na obsah

Mestská polícia posilnila hliadky v historickom centre mesta, posvieti si aj žobrajúce deti a asociálov

Aj po skončení MS v hokeji, či v súčasnosti prebiehajúcich MS v hokejbale alebo Art Fil Feste sa Košičania a návštevníci mesta môžu aj naďalej cítiť bezpečne v uliciach mesta. Na základe pokynu primátora mesta Jaroslava Polačeka (nezávislý) zvýšila Mestská polícia (MsP) Košice počet hliadok nielen na Hlavnej ulici, ale aj v celom historickom centre mesta. Podľa primátora sa mestskí policajti premiestnili od svojich počítačov priamo do terénu, aby mohli byť bližšie k občanom.

V súčasnosti je cez deň v priamom výkone  služby v uliciach mesta 40 a v noci 28 príslušníkov MsP. Priamo v centre mesta bude každý deň dohliadať na bezpečnosť minimálne štyri hliadky. Posilnené hliadky MsP sa okrem toho zamerajú aj na pouličných umelcov, žobrajúce deti a rôznych asociálov.

Policajti sa z áut a kancelárií presunuli priamo do ulíc

Policajti nebudú hliadkovať v autách, ale budú častejšie chodiť len pešo, resp. sa budú presúvať po meste aj na elektrických kolobežkách a na bicykloch. Posvietia si aj na žobrajúce osoby, ktoré obťažujú okoloidúcich, na osoby popíjajúce na verejnosti alkoholické nápoje, osoby znečisťujúce verejné priestranstvá a podobne. Pozornosti policajtov neujdú ani muzikanti či iní pouliční umelci, ktorí musia mať na svoju činnosť príslušné povolenia.

V prípade zistenia protiprávneho konania budú príslušníci MP postupovať od prípadu k prípadu. Ak zistia priestupok, overia totožnosť páchateľa priestupku, preskúmajú závažnosť priestupku. Budú prihliadať najmä na spôsob spáchania a následky priestupku, okolnosti, mieru zavinenia, pohnútky a osobu páchateľa priestupku.

Pavelčák vyzýva občanov, aby im nahlasovali protiprávne konanie v uliciach mesta

„Privítame súčinnosť majiteľov alebo prevádzkovateľov prevádzok v meste v prípade, ak by chceli podať sťažnosť na hlučnosť hudobnej produkcie alebo obťažovanie ľudí. Najjednoduchší spôsob je nahlásiť to na tiesňovú linku MsP 159  alebo na tiesňovú linku Policajného zboru SR 158. Následne vyšle operačné stredisko v čo najkratšom možnom čase na miesto incidentu policajnú hliadku, ktorá situáciu preverí a rozhodne aj o ďalšom postupe. Je tiež nevyhnutné, aby občania, ktorí využili tiesňovú linku a nahlásili protiprávne konanie, boli aj následne ochotní v danej veci poskytnúť polícii svoje osobné údaje a svedeckú výpoveď. Bez toho je dokazovanie protiprávneho konania sťažené a v mnohých prípadoch aj neúspešné. Táto súčinnosť občanov s policajtmi je teda naozaj veľmi dôležitá,“ zdôraznil zástupca náčelníka MsP Košice Slavomír Pavelčák.

Osobitnou kapitolou v meste sú žobrajúce maloleté deti, ktoré od okoloidúcich pýtajú „drobné“, väčšinou vraj na jedlo. Podľa S. Pavelčáka, košickí mestskí policajti chcú tieto prípady riešiť v spolupráci s príslušným oddelením pomoci v hmotnej núdzi, oddelením sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a taktiež s oddelením sociálnych vecí MMK.

Ťažké časy pre žobrákov a slečny ponúkajúce svoje telo

Príslušníci MsP budú tiež zisťovať spolu podiel zavinenia rodičov na takýchto aktivitách detí. Ak sa   preukáže, že rodič navádza dieťa k záhaľčivému alebo nemravnému životu, resp. mu ho umožní napr. tým, že poslal dieťa žobrať,  môže byť až trestne stíhaný za ohrozovanie mravnej výchovy mládeže podľa § 211 Trestného zákona. V Košiciach sa už v minulosti objavili aj skupinky „profesionálnych“ žobrákov z Rumunska.

„Ak pôjde o žobrajúcich cudzincov, budeme ich riešiť v spolupráci s oddelením cudzineckej polície PZ Košice. Úzko spolupracujeme s  jednotlivými útvarmi Policajného zboru SR, s ktorými  máme dohodnutý spoločný postup. Určite to bude fungovať, lebo týmto spôsobom sa nám podarilo vyriešiť , i keď zatiaľ iba čiastočne, problémy so slečnami, ktoré poskytovali svoje erotické služby v okolí košickej železničnej stanice.  Preto chceme v týchto osvedčených opatreniach naďalej pokračovať,“ dodal Pavelčák.