Prejsť na obsah

Mestská polícia bojuje proti alkoholizmu mladých

Ďalšiu z pravidelných preventívno-bezpečnostných akcií v rámci boja proti alkoholizmu mladistvých a maloletých realizovalo v noci z piatka na sobotu (7. marca) 30 príslušníkov Mestskej polície Košice.

„Tentoraz sme vykonali akciu až v šiestich mestských častiach, v Starom Meste, na Západe, KVP, Juhu a sídliskách Ťahanovce a Dargovských hrdinov. Zamerali sme sa najmä na dodržiavanie všeobecne záväzného nariadenia mesta Košice č. 78 o čistote a verejnom poriadku. Toto mestské nariadenie upravuje napríklad zákaz konzumácie alkoholu v určitom čase na niektorých verejne prístupných miestach, ale aj povinnosť rešpektovať nočný pokoj a udržiavať čistotu verejných priestranstiev," uviedol zástupca náčelníka mestskej polície Slavomír Pavelčák.

Počas tejto akcie príslušníci mestskej polície celkovo zistili a vyriešili 95 priestupkov, z toho:

· 75 prípadov len napomenutím, bez uloženia pokuty,
· 4 prípady uložením blokovej pokuty na celkovú sumu 64 €,
· 14 prípadov vystavením bloku na pokutu na mieste nezaplatenú na celkovú sumu 224 €,
· 2 prípady rušenia nočného pokoja oznámením obvodnému úradu ako správnemu orgánu na priestupkové konanie

Okrem toho zistili mestskí policajti aj jeden trestný čin. Okolo 20.15 hod. v piatok 6. marca v mestskom parku dve osoby vo veku 24 a 17 rokov požívali toxickú látku (vdychovali toluén). Príslušníci mestskej polície predviedli obe osoby na Obvodné oddelenie Policajného zboru SR Košice – Staré Mesto, v pôsobnosti ktorého je ďalšie objasňovanie trestnej činnosti a trestné konanie. Prípad bol odstúpený Policajnému zboru SR pre podozrenie, že staršia z dvoch osôb, 24-ročný muž spáchal trestný čin šírenia toxikománie.

Podľa paragrafu 174 trestného zákona „kto zvádza iného na zneužívanie inej návykovej látky než alkoholu alebo ho v tom podporuje, alebo kto zneužívanie takej látky inak podnecuje alebo šíri, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov." Navyše kto spácha tento čin verejne, hrozí mu trest odňatia slobody až na osem rokov.