Prejsť na obsah

Mesto zmodernizuje verejné osvetlenie za vyše 1,5 milióna eur

Mesto Košice pokračuje v investíciách do verejného osvetlenia zo schváleného úveru, ktorý je účelovo určený na obnovu verejného osvetlenia v meste. Cieľom je zlepšiť kvalitu osvetlenia, zvýšiť bezpečnosť a znížiť náklady na elektrickú energiu.

V rámci projektu Modernizácia, rekonštrukcia a výmena prvkov sústavy verejného osvetlenia za 1 525 004,73 eur s DPH sa v štyroch lokalitách pôvodné svietidlá vymenia a doplnia za 365 moderných a úsporných SMART LED svietidiel. Predpokladaná úspora nákladov na elektrinu v týchto štyroch lokalitách je odhadovaná na 40 %.

Zmodernizuje sa tiež sedem rozvádzačov verejného osvetlenia, ktoré sú v nevyhovujúcom stave. Vymenia sa za nové SMART rozvádzače s diaľkovým riadením. Vo vybraných lokalitách sa kompletne vymenia zemné káblové vedenia aj pôvodné stožiare verejného osvetlenia. Stožiare vo vyhovujúcom technickom stave dostanú nový náter. Práce bude mať počas najbližších deviatich mesiacov na starosti skupina dodávateľov LED SOLAR Service & SEAK & EGC.

Vymenia sa svietidlá, rozvádzače aj staré stožiare

Na Jantárovej ulici sa vymení a doplní celkovo 190 svietidiel, čím sa zlepší viditeľnosť a zvýši bezpečnosť na štvorprúdovej komunikácií ako aj na priľahlých chodníkoch. S ohľadom na technický stav sa niektoré pôvodné stožiare verejného osvetlenia ako aj zemné káblové vedenia, ktoré sú v havarijnom stave, vymenia za nové. Majiteľov elektromobilov potešia nabíjacie stanice pre elektromobily. Dve pribudnú na parkovisku medzi bytovými domami na Jantárovej 8 a 10 a ďalšie dve na parkovisku na Rosnej ulici.

Nových 66 svietidiel bude osvetľovať ulicu Zelený dvor a chodníky pri košickom Krematóriu. Vymenia sa tam aj všetky stožiare verejného osvetlenia a na parkovisku pri Krematóriu sa vybuduje kompletná infraštruktúra ako príprava pre inštaláciu nabíjacích staníc pre elektromobily.

Obnoví a doplní sa aj 60 svietidiel na Triede KVP, v úseku od mosta na Moskovskej triede po Myslavskú ulicu. Vďaka tomu bude viac svetla aj na združenom chodníku pre chodcov a cyklistov. Na parkovisku na Dénešovej ulici sa osadia dve nabíjacie stanice pre elektromobily. Ďalších 49 svietidiel sa vymení na Triede KVP, v úseku od križovatky s Popradskou ulicou po začiatok mestskej časti Sídlisko KVP a na Popradskej ulici v úseku od Ipeľskej po Hronskú ulicu. Na Triede KVP sa v oboch lokalitách kompletne vymenia aj zemné káblové vedenia.

LED svietidlá pribúdajú aj na ďalších uliciach

Mesto pokračuje aj v modernizácii a výmene samotných svietidiel. V mestských častiach Sever, Juh, Západ a Sídlisko Ťahanovce sa postupne vymení 310 svietidiel za SMART LED svietidlá. 

„Jednou z lokalít, ktorá bude mať moderné a úsporné osvetlenie je Watsonova, v úseku od Komenského po Mánesovu, a Tolstého ulica, kde aktuálne prebiehajú súvislé opravy ciest. Tento čas sme využili na to, aby sme okrem opravy cesty vymenili aj svietidlá a pôvodné stožiare verejného osvetlenia. Cieľom je hlavne zvýšiť bezpečnosť motoristov a chodcov,“ vysvetlil košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Medzi ďalšie lokality patrí Americká trieda, Ružínska, časť Hlinkovej (od Vodárenskej po Komenského ulicu), Rastislavovej (od starej nemocnice po Štúrovu), Toryskej (od Triedy SNP po Popradskú ulicu) a Popradskej ulice (od Hronskej po Bardejovskú ulicu).

V priebehu roka 2024 sa už vymenilo 138 pôvodných svietidiel za SMART LED svietidlá v mestských častiach Nad jazerom, Sever a Sídlisko KVP, a to na uliciach Bukovecká, Galaktická, Kostolianska cesta, Obrancov mieru, Pod šiancom, Jána Pavla II. a na promenádnom chodníku Zombova – Bauerova.

Dopĺňa sa aj nové osvetlenie

Mesto investuje aj do fotovoltických setov verejného osvetlenia. Tento rok pribudlo 14 nových stožiarov s LED svietidlami, napájaných z fotovoltických panelov, na miestach, kde osvetlenie doposiaľ chýbalo.

Bezpečnejší je vďaka tomu prepojovací chodník pod Aténskou ulicou smerom k zastávke MHD na Sídlisku Ťahanovce, chodník medzi bytovými domami na Ceste pod Hradovou 34 a 36 a priestor pri psom výbehu na sídlisku Podhradová. Nové osvetlenie dostal aj medzigarážový priestor na Michalovskej ulici v mestskej časti Západ a výbehy pre psy na Hroncovej ulici a v Parku duklianskych obetí na Severe.