Prejsť na obsah

Mesto zlikviduje nelegálne skládky odpadu

Mesto Košice v spolupráci s mestskou časťou Západ zabezpečí odstránenie odpadu uloženého v rozpore so zákonom na Brečtanovej ulici v asanačnom pásme za obchodným centrom Galéria. Túto lokalitu vyčistí spoločnosť Kosit v súčinnosti s aktivačnými pracovníkmi mestskej časti.

„Mesto Košice pri likvidácii odpadu uloženého v rozpore so zákonom na Brečtanovej ulici poskytne prostredníctvom spoločnosti Kosit mechanizmy. Keď to počasie umožní, pristúpi sa k vyčisteniu danej lokality v priebehu budúceho týždňa," informovala hovorkyňa magistrátu mesta Košice Lucia Mihoková.

V nasledujúcom období zabezpečí magistrát aj odvoz a zneškodnenie ďalšieho odpadu uloženého v rozpore so zákonom z asanačného pásma, ale aj z Lunika IX, Borovicového hája na Západe, z Kavečian či záhradkárskych i ďalších lokalít, identifikovaných v spolupráci s Kositom, mestskou políciou, Správou mestskej zelene alebo Mestskými lesmi.

Odstraňovanie komunálneho odpadu uloženého v rozpore so zákonom z verejných priestranstiev zabezpečuje mesto prostredníctvom spoločnosti Kosit. Tá vlani vyčistila napríklad lokality Lunik IX, Poľov, Popradská, Demeter, Jarmočná, Rampová, koryto Hornádu v mestskej časti Ťahanovce – obec, lesné porasty na území Košíc atď.

Podľa hovorcu Kositu Rolanda Bánhegyiho nelegálne skládky na Luniku IX odstraňovali vlani dvakrát. "Prvýkrát sme odtiaľ odviezli vyše tisíc ton odpadu a druhýkrát ďalších 55 ton. Napríklad pri čistení mestskej časti Poľov bola minulý rok zlikvidovaná 30-ročná nelegálna skládka, z ktorej sme odviezli 992 ton odpadu." Ako doplnil, ďalšie nelegálne skládky na území mesta Košice odstraňovali operatívne počas roka a odviezli z nich ďalších približne 50 ton rôzneho druhu odpadu.

Minuloročné výdavky z rozpočtu mesta na odstraňovanie odpadu uloženého v rozpore so zákonom predstavovali sumu cca 184-tisíc eur (vyše 5,5 milióna Sk). Tento rok je v rozpočte samosprávy vyčlenených na tento účel približne 83-tisíc eur (cca 2,5 milióna Sk).

„V prípade zistenia odpadu uloženého v rozpore so zákonom je potrebné to oznámiť Obvodnému úradu životného prostredia alebo Magistrátu mesta Košice. Úrad životného prostredia alebo magistrát následne požiadajú o súčinnosť policajné orgány, aby zistili vlastníka pozemku a pôvodcu odpadu. V prípade zistenia pôvodcu je jeho povinnosťou odstrániť odpad na vlastné náklady. Inak zabezpečí odstránenie odpadu z verejného priestranstva magistrát z finančných prostriedkov rozpočtu mesta," vysvetľuje hovorkyňa magistrátu Lucia Mihoková.

Spolu 320 prípadov tzv. nelegálnych skládok, resp. uloženia odpadu v rozpore s právnymi predpismi zistili za celý minulý rok príslušníci Mestskej polície Košice. „Z toho zakladateľov nelegálnej skládky odpadu sme zistili v 187 prípadoch. Páchateľom tohto priestupku bola 36-krát uložená bloková pokuta na celkovú sumu 375 eur (11 300 Sk) a v 47 prípadoch im naši príslušníci vystavili blok na pokutu nezaplatenú na mieste v celkovej výške 614 eur (18 500 Sk). Ďalších 81 prípadov sme vyriešili bez uloženia pokuty, len dohovorom a 23 páchateľov sme oznámili správnemu orgánu na priestupkové konanie," informoval náčelník mestskej polície Milan Dvorožňák.

Podľa zákona o odpadoch každá osoba, ktorá uloží alebo ponechá odpad na inom mieste, než určila obec (stanovištia kontajnerov, zberné dvory, veľkokapacitné kontajnery), sa dopustí priestupku. V prípade zistenia konkrétneho zakladateľa nelegálnej skládky možno takejto osobe uložiť v priestupkovom konaní pokutu do výšky 166 eur (5-tisíc Sk). Osoba, ktorá založí nelegálnu skládku, môže byť sankcionovaná aj za porušenie všeobecne záväzného nariadenia mesta Košice č. 99/2007 o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi na území mesta Košice, a to na mieste blokovou pokutou do výšky 33 eur (tisíc Sk).

Za prvé dva mesiace tohto roka zistili mestskí policajti 59 nelegálnych skládok, z toho 29-krát identifikovali pôvodcu odpadu uloženého v rozpore so zákonom. „V šiestich prípadoch sme uložili blokové pokuty na celkovú sumu 182 eur (5 500 Sk) a ďalším ôsmim páchateľom priestupku sme vystavili blok na pokutu nezaplatenú na mieste v celkovej výške 265 eur (8-tisíc Sk). Jedenásť prípadov bolo riešených len napomenutím, bez uloženia pokuty, dva prípady oznámením správnemu orgánu na priestupkové konanie a dva prípady sú v štádiu prešetrovania," uviedol náčelník mestskej polície.

K najproblematickejším lokalitám s nelegálnymi skládkami odpadu patria hlavne nasledujúce miesta:

priestranstvo pri záhradkárskej lokalite na ulici Jarmočná (mestská časť Košice – Juh),

priestranstvo medzi halou Cassosport, hádzanárskou halou a trhoviskom Blšák (MČ Košice – Juh),


priestranstvo (lesný porast) nad kostolom (MČ Košice – Myslava),


priestranstvo pri centrálnom prekladisku rúd U. S. Steel (MČ Košice – Šaca),


priestranstvo pri lokalite Na Demetri (MČ Košice – Sídlisko Ťahanovce),


priestranstvo pri Austrálskej triede (MČ Košice – Sídlisko Ťahanovce),


priestranstvo pri cestnej komunikácii na Sečovskej ceste (MČ Košice – Dargovských hrdinov),


priestranstvo pri záhradkárskej lokalite Moňov potok (MČ Košice – Dargovských hrdinov),


Borovicový háj nad ulicou Popradská (MČ Košice – Západ),

priestranstvo v asanačnom pásme (MČ Košice – Západ),


priestranstvo pri záhradkárskej lokalite Majer – Čičky (MČ Košice – Sever),


priestranstvo (lesný porast) pri cestnej komunikácii smer Kostoľany nad Hornádom (MČ Košice – Sever),


priestranstvo pri cestnej komunikácii smer Kavečany (MČ Košice – Sever a MČ Košice Kavečany).


V prípade zistenia odpadu uloženého v rozpore so zákonom môžu občania kontaktovať magistrát mesta Košice na týchto číslach:

kancelária prvého kontaktu: 055 / 6419386

oddelenie výstavby a životného prostredia – referát životného prostredia: 055 / 6419258 alebo 6419270

alebo na e-mailových adresách: nagy@kosice.sk, hrmo@kosice.sk alebo zivotne@kosice.sk.

Viac informácií, napríklad aj o umiestnení a prevádzkových hodinách zberných dvorov, možno nájsť na internetovej stránke mesta Košice www.kosice.sk v sekcii Servis pre občanov mesta v odpadovom hospodárstve.

Ďalšie informácie, vrátane kalendára celoročného upratovania veľkokapacitnými kontajnermi a harmonogramu mobilného zberu nebezpečného odpadu a papiera, sú k dispozícii na webstránke spoločnosti Kosit www.kosit.sk, alebo na miestnych úradoch jednotlivých mestských častí.