Prejsť na obsah

Mesto zefektívňuje boj s potkanmi, poslanci dnes pomohli aj Ostrave, Ukrajincom a matkám s deťmi

Návrh na zmenu Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta Košice o čistote a verejnom poriadku bol jedným z hlavných bodov dnešného mimoriadneho rokovania mestského zastupiteľstva. Na poslancov čakalo aj ďalších 6 bodov, ktoré zvládli za rekordných 41 minút.

Kvôli premnoženým potkanom v meste sa poslanci zaoberali novelou spomínaného VZN. Cieľom úpravy je ochrana čistoty verejných priestranstiev a verejného poriadku v meste Košice. VZN má priniesť väčšiu vymáhateľnosť povinností pri vykonaní deratizácie najmä u súkromných spoločností a organizácií, ktoré  zanedbávaním údržby vlastných nehnuteľností a obchádzaním tejto povinnosti prispievajú k rýchlejšiemu rozmnožovaniu živočíšnych škodcov a to najmä potkanov.

V dôsledku takéhoto ich nedbalého prístupu dochádzalo k neefektívnemu a nehospodárnemu vynakladaniu finančných prostriedkov mesta Košice na vykonanie celoplošnej deratizácie. V poslancami jednohlasne schválenej novele VZN je povinnosť pre každého vlastníka, že v prípade výskytu živočíšnych škodcov musí vykonať ich deratizáciu nielen v súlade s týmto VZN, ale aj zákonom o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

V utorok začína jesenná deratizácia

„Budúci utorok 1. októbra začíname na území mesta s veľkou deratizáciou. V súčasnosti  distribuujem výzvy všetkým našim organizáciám, ale aj podnikateľom a spoločenstvám vlastníkov bytov aby vykonali deratizáciu. Bolo naozaj ťažké, aby sme donútili všetky organizácie, aby nezanedbávali starostlivosť o svoje nehnuteľnosti. Doterajšia legislatíva nám neumožňovala, aby sme mohli od každého pýtať dokumenty, či uskutočnili deratizáciu. Týmto VZN posunieme zákonnú povinnosť na tých vlastníkov, u ktorých sa vyskytujú živočíšni škodcovia. Zároveň chceme do konca roka predstaviť verejnosti nový štandard ako sa v budúcnosti vysporiadame s hlodavcami,“ informoval po dnešnom zastupiteľstve košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).
 
Ten doplnil, že ďalšiu časť VZN, ktorou sa mala riešiť regulácia chovu a držania chovu a držby divých zvierat a prevádzka tzv. minizoo na území mesta, sa bude kvôli zosúladeniu viacerých právnych názorov riešiť na najbližšom rokovaní zastupiteľstva. Podľa Polačeka je takáto drezúra zvierat a podmienky, v ktorých žijú neakceptovateľné. Z tohto dôvodu bude jednoznačnou požiadavkou vedenia mesta, aby takéto prerobené cirkusy na minizoo nemohli v Košiciach pôsobiť.

Finančnú pomoc dostane aj 24 ukrajinských rodín

Poslanci dnes rozhodli aj o použití finančných prostriedkov vo výške 12 000 eur z transparentného účtu mesta Košice „Košičania pre Ukrajinu“ na financovanie pomoci 24 ukrajinským rodinám, ktorá sa do Košíc presťahovali po začiatku ruskej vojenskej agresie. V dôsledku nedávno schválených legislatívnych zmien V NR SR stratili nárok na príspevok za ubytovanie.

Peniaze pôjdu matkám s maloletými deťmi, ktoré pracujú na dohodu, čiastočný úväzok alebo za minimálnu mzdu, rodiny, ktorej príjem je menší ako 1,2 násobok životného minima, a jednotlivcov alebo rodiny v prípadoch hodných osobitného zreteľa.

Podpora by bola vyplatená vo forme jednorazového príspevku vo výške 500 eur. Oprávnenosť bude hodnotiť 5-členná odborná komisia zložená zo zástupcov neziskových organizácií, ktoré s týmito ľuďmi prichádzajú do kontaktu, magistrátu mesta a splnomocnenca mesta pre ukrajinských utečencov.

Košičania ukázali svoje srdce pre Ostravu

Mestské zastupiteľstvo schválilo aj poskytnutie materiálnej pomoci mestu Ostrava v hodnote 10 559 eur.

Primátor nášho partnerského mesta Ostrava nás kvôli povodniam požiadal o pomoc. Keďže mali nedostatok sušičov pre ľudí zo zatopených bytov, inštitúcií, kúpili sme im 10 kusov. Veľmi ma teší aj to, aký úspech má u Košičanov zbierka „Srdce v meste pre Ostravu“ na pomoc rodinám postihnutým povodňami, ktorú sme na môj podnet uplynulý týždeň vyhlásili. Zbierka zajtra končí, všetku vyzbieranú pomoc spolu so sušičmi v piatok odnesieme do Ostravy,“ skonštatoval primátor.

Poslanci dnes dokončili aj rokovanie o nájme nebytových priestorov na Poľnej ulici v Košickej Novej Vsi z dôvodu hodného osobitného zreteľa pre Arcidiecéznu charitu Košice (ADCh). Tá ich dostala do prenájmu na tri roky za ročné nájomné 6728 eur. ADCh v nich chce vo verejnom záujme prevádzkovať Krízové centrum pre matky s deťmi.

Arcidiecézna charita dostala zvýhodnené nájomné

Na základe pozmeňujúceho návrhu viceprimátorky Lucie Gurbáľovej (KDH) mesto zaviazalo ADCh, aby do jedného roka predložilo svoj zámer ako zamýšľa riešiť otázku pomoci v priestoroch na Poľnej ulici a aj na území celého mesta meste. Ak by sa tak nestalo, doba nájmu sa im automaticky skráti na dva roky. Okrem toho primátor má osloviť KSK a Košickú arcidiecézu v súvislosti s poskytovaním tejto sociálnej služby pre matky s deťmi v Košiciach.

„Hoci starostlivosť o ľudí v núdzi je prioritne v kompetencii Košického samosprávneho kraja, dlhodobo hľadáme a ponúkame v tejto oblasti riešenia. Aj tento prenájom je jednou z vecí, ktorými sa im snažíme pomôcť. Všetky podobné zariadenia sú v mestských budovách a na mestských pozemkoch. Verím, že s KSK nájdeme spoločnú reč. Každému z nás ide o zlepšenie situácie matiek s deťmi, ktoré častokrát kvôli problémom v rodine nemajú inú možnosť ako využiť tieto zariadenia,“ dodala viceprimátorka.