Prejsť na obsah

Mesto začína s opravou poškodenej cesty na Bankov

Prípravnými prácami sa dnes začalo so sanáciou zosuvu na pravej strany cesty v smere od mosta nad Čermeľským potokom na Bankov. Stavebné práce za 638 956 eur bude mať najbližšie štyri mesiace na starosti spoločnosť Colas Slovakia, s ktorou mesto Košice podpísalo uplynulý piatok zmluvu o dielo.

Na časti cesty na Bankov je kvôli odtrhnutiu a zosunutiu krajnice v dĺžke 80 metrov vyhlásená od februára tohto roka mimoriadna situácia. Z tohto dôvodu tam už bol vykonaný orientačný geologický prieskum, ktorého súčasťou boli aj prieskumné vrty.

Dopravné obmedzenia zostávajú
 
Aj počas sanácie cesty tam zostávajú v platnosti aktuálne dopravné obmedzenia. Premávka bude aj naďalej vedená len v jednom jazdnom pruhu. Prejazd týmto úsekom zostáva riadený semaforom a rýchlosť je znížená na 30 kilometrov za hodinu. Nie sú vylúčené ani prípadné ďalšie obmedzenia, o ktorých budeme informovať. Predpokladané ukončenie prác je naplánované na polovicu novembra 2024.

Mesto Košice v súčasnosti plánujeme realizovať aj ďalšiu fázu inžiniersko-geologického prieskumu v iných rizikových lokalitách. kde hrozí podobné riziko ako na úseku, na ktorom je už vyhlásená mimoriadna situácia.

Mestské zastupiteľstvo vyčlenilo v tohtoročnom rozpočte na riešenie spomínanej mimoriadnej situácie sumu 600 000 eur. Mesto Košice by následne po zrealizovaní prác chcela všetky tieto financie, ktoré boli použité na jej odstránenie, refundovať od štátu.