Prejsť na obsah

Mesto úspešne ukončilo verejné obstarávanie pre zákazku IKD

Mesto Košice tento týždeň úspešne ukončilo proces verejného obstarávania pre zákazku „Stavby Integrovanej koľajovej dopravy (IKD) Košice, Námestie Maratónu Mieru - Staničné námestie". Zákazku bude realizovať víťazný uchádzač za celkovú cenu vo výške 39 941 336,70 € s DPH.

V najbližších dňoch dôjde k podpisu Zmluvy o dielo s víťazným uchádzačom, ktorým je skupina zhotoviteľov s názvom DÚHA – ZUE (DÚHA, a.s. Prešov a ZUE a.s. Krakov, Polsko). Prvou realizovanou etapou stavby bude úsek Kuzmányho a predpokladaný termín ukončenia stavebných prác je júl 2015.

Mesto Košice po konzultácii s Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVaRR) ako riadiacim orgánom pre operačný program Doprava, súčasne rozhodlo o zrušení ďalšej súťaže pre zákazku „Košice, Modernizácia električkových tratí, projektová dokumentácia + realizácia" (MET) s predpokladanou hodnotou zákazky vo výške 49 885 000,00 € s DPH. Dôvodom zrušenia tejto súťaže je prekročenie predpokladanej hodnoty zákazky zo strany víťazného uchádzača o 39%. Víťazný uchádzač, vo svojej odpovedi na žiadosť o vysvetlenie predloženej ponuky zo strany mesta Košice, uviedol, že vo svojej ponuke ocenil riziká vyplývajúce z metódy realizácie stavby, ktorá spočíva v naprojektovaní a následnej výstavbe, keďže v čase spracovania ponuky neexistuje projektová dokumentácia, stavebné povolenie a nie sú známe požiadavky dotknutých orgánov a organizácií.

Na základe vyššie uvedených skutočnosti, mesto Košice po dohode s MDVaRR v najbližších dňoch začne verejné obstarávania, ktorých cieľom bude vytvorenie podmienok pre postupnú komplexnú modernizáciu rozhodujúcej časti električkových tratí a električkového depa v Košiciach. Konkrétne ide o vyhlásenie súťaží na:

· obstaranie projektovej dokumentácie stavby „Košice, Modernizácia električkových traťových uzlov", na základe ktorej bude následne vyhlásená súťaž na zhotovenie diela, ktorého cieľom je zabezpečiť bezproblémovú premávku nových električiek v meste;

· obstaranie projektovej dokumentácie stavby „Košice, Modernizácia električkových tratí" na základe ktorej bude následne vyhlásená súťaž na zhotovenie tohto diela, ktorého cieľom je dokončiť proces komplexnej modernizácie rozhodujúcej časti električkových tratí v meste;

· obstaranie strategického dokumentu „Stratégia rozvoja dopravy a dopravných stavieb mesta Košice", ktorého cieľom je aktualizácia výhľadových dopravných charakteristík, parametrov a služieb mesta s ich priemetom do reálneho návrhu riešenia definovaním podmieňujúcej regulácie prípadného ďalšieho územného rozvoja mesta z hľadiska dopravnej vybavenosti a obslužnosti;

· obstaranie projektovej dokumentácie stavby „Modernizácia električkového depa DPMK", ktorej cieľom je zabezpečiť pripravenosť areálu depa na zmenu vozového parku v zmysle modernizácie koľajovej časti a súvisiacich technológií, ako aj modernizácie a rekonštrukcie nevyhovujúcich priestorov - výstavby novej haly ťažkých opráv a umývača električiek.