Prejsť na obsah

Mesto sprístupnilo verejnosti nový športový areál na Sídlisku KVP

Športovisko v areáli ZŠ Starozagorská 8 na Sídlisku KVP od dnes slúži verejnosti. Nevyužívaný priestor pri škole sa zmenil na moderné športovisko. Mesto vybudovalo atletický ovál, ihrisko pre malý futbal, doskočisko a ďalšie prvky športovej infraštruktúry.

Vynovený areál sa stane spádovým športoviskom pre viacero škôl. Dopoludnia bude slúžiť na hodiny telesnej výchovy najmä žiakom z miestnej základnej školy na Starozagorskej, popoludní ho budú môcť využívať športové kluby a široká verejnosť. Mesto Košice si tak plní záväzky a pokračuje v projekte reštartu športovej infraštruktúry nielen pre profesionálny šport, ale pre školy vo svoje zriaďovateľskej pôsobnosti. „Areál okrem atletického oválu a ihriska pre malý futbal, ktoré je prvým certifikovaným ihriskom pre malý futbal na Slovensku, ponúka aj ďalšie plochy pre rôzne športové využitie. Veľká vďaka patrí Fondu na podporu športu, ktorý sa dvoma tretinami podieľal na financovaní tohto projektu. Pre mňa je dôležité, že okrem školy bude môcť tento areál využívať aj široká verejnosť,“ uviedol primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Súčasťou športoviska je bežecký ovál, ktorý pozostáva zo štyroch 200-metrových dráh vrátane cieľovej rovinky na krátke trate s dĺžkou 60 metrov. Nechýba ani doskočisko s pieskom pre skok do diaľky. Vo vnútri atletickej dráhy sa vybudovalo nové ihrisko pre malý futbal s umelou trávou, ktoré má certifikované rozmery 32,6 x 52 metrov. Okrem tréningov sa tam budú môcť konať aj súťažné zápasy. Nový šat dostalo aj multifunkčné ihrisko pre basketbal a ďalšie športy a opravila sa aj tribúna. Celý areál a futbalové ihrisko osvetľujú úsporné LED svietidlá.

Ihrisko je otvorené pre verejnosť v letnom režime, po prázdninách pribudnú ďalšie novinky

Areál je od 13. 8. 2024 sprístupnený verejnosti v letnom režime - otvorené je denne od 8.00 hod. do 21.00 hod. Vstup je zabezpečený cez vstup pri detskom ihrisku Žihadielko. Mesto zároveň v spolupráci so súkromnou spoločnosťou pripravuje moderný online rezervačný systém, a to nielen pre areál na Starozagorskej, ale aj pre ďalšie športoviská v správe mesta. „Spoločne vyvíjame smart riešenie, ktoré obyvateľom mesta pomôže vstúpiť na športovisko tým najjednoduchším spôsobom – prostredníctvom mobilnej aplikácie si otvoria elektronický zámok,“ uviedol vedúci Oddelenia športu a mládeže MMK Mário Švec. Tento systém by mesto chcelo spustiť už na začiatku školského roka.

Súčasťou športoviska je bežecký ovál, ktorý pozostáva zo štyroch 200-metrových dráh vrátane cieľovej rovinky na krátke trate s dĺžkou 60 metrov. Nechýba doskočisko s pieskom pre skok do diaľky. Vo vnútri atletickej dráhy sa vybudovalo nové ihrisko pre malý futbal s umelou trávou, ktoré má certifikované rozmery 32,6 x 52 metrov. Okrem tréningov sa tam budú môcť uskutočniť aj súťažné zápasy. Nový šat dostalo aj multifunkčné ihrisko pre basketbal a ďalšie športy a mesto opravilo aj tribúnu pre divákov. Celý areál osvetľujú úsporné LED svietidlá.

Nový trávnik na ihrisku si prvýkrát vyskúšali futbalisti

Umelý trávnik si vo včerajšom prípravnom futbalovom zápase vyskúšali mládežníci z FK Galaktik a FC Lokomotíva a Finalisti Košickej Novej Ligy Rising Prospects a Vakatanka. Ihrisko sa stalo vôbec prvým certifikovaným ihriskom pre malý futbal na Slovensku, pričom sa na ňom môžu odohrať aj reprezentačné zápasy. „O to viac nás teší, že práve toto ihrisko sa stalo symbolom a spomienkou na organizáciu majstrovstiev Európy v malom futbale Košiciach v roku 2022. Prostredie, v ktorom sa ihrisko nachádza, tribúna, prvotriedne bránky a striedačky sú skvelým ukazovateľom, že malý futbal v Košiciach rastie, a to aj vďaka iniciatíve mesta Košice a mimoriadnemu záujmu rozvíjať športovú infraštruktúru,“ uviedol na otvorení riaditeľ Košickej Novej Ligy Michal Kovačevič. Práve ihrisko na Starozagorskej bude jedným z dvoch košických ihrísk, kde sa od 4.septembra spustí mestská súťaž v malom futbale Nová Liga, v ktorej pôsobiť 28 až 30 tímov.

Mesto na výstavbu využilo aj externé zdroje, opäť pomohol Fond na podporu športu

Stavebné práce v celkovej výške 620 193 eur mala na starosti bratislavská spoločnosť Sportfinal. Mesto Košice na tento projekt získalo aj finančný príspevok z Fondu na podporu športu vo výške 381 189 eur, keď so svojou žiadosťou uspelo v rámci výzvy - Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry. „Nesmierne nás teší, že Fond na podporu športu prispieva k rozvoju športovej infraštruktúry v Košiciach. Metropola východu je dôležité centrum diania a športoviská ako na Starozagorskej, ktoré snúbia doobedňajšiu telesnú výchovu žiakov lokálnej základnej školy, poobedňajšie klubové aktivity, ako i večerné aktívne vyžitie verejnosti, sú vzor pre všetkých žiadateľov o výstavbu, modernizáciu a rekonštrukciu športovej infraštruktúry,“ povedal Lukáš Pitek, predseda správnej rady Fondu na podporu športu. Celkovo sa Košiciam podarilo za uplynulých 5 rokov získať od štátu či z fondov Európskej únie na budovanie a rekonštrukciu športovej infraštruktúry viac ako 33 miliónov eur. Externé finančné zdroje pomohli napríklad pri výstavbe Košickej futbalovej arény, vybudovaní Národného tréningového centra pre tenis, či aktuálnej rekonštrukcii Mestskej krytej plavárne na Olympijské centrum plaveckých športov a prvej obnove Steel arény od jej otvorenia v roku 2006 za 5,71 milióna eur. Zároveň boli opravené desiatky školských telocviční, menších tréningových hál a vonkajších ihrísk.