Prejsť na obsah

Mesto so svojimi partnermi našli riešenie pre nočné prelety vrtuľníkov

Dnes sa uskutočnilo ďalšie zo série stretnutí, ktoré majú vyriešiť dlhotrvajúci problém cvičných letov vrtuľníkov v okolí Košíc. Na stretnutí, ktoré iniciovalo vedenie mesta sa zúčastnila námestníčka primátora mesta Košice Lucia Gurbáľová (KDH), vedenie Letiska Košice a zástupcovia Slovak Training Academy (STA) a spoločnosti Heli company s.r.o.
 
Na základe prechádzajúcich rokovaní sa všetky strany zhodli, že budú aktívne riešiť podnety občanov, ktorým najmä v nočných hodinách prekáža nadmerný hluk z helikoptér. “V týchto dňoch prijímame opatrenia, ktoré budú viesť k odkloneniu letov ďalej od obytných zón, pričom sa stroje k obydliam priblížia len za účelom presunu do cvičného priestoru.” informoval generálny riaditeľ Heli company Michal Kvaka.
 
Hoci pri preletoch boli dodržané všetky právne predpisy, vzhľadom na ročné obdobie a meteorologické podmienky museli byť kurzy individuálne plánované tak, aby boli dodržané harmonogramy, čo zapríčinilo zvýšenie intenzity preletov.
 
“Evidovali sme zvýšený počet podnetov, ktoré boli zapríčinené vyššou frekvenciou letov, ktoré sa kvôli korone museli presunúť na neskorší termín. Keďže aj nočné lety sú súčasťou výcvikového programu, nemohli sme ich úplne zrušiť. Našou snahou je nočné výcviky realizovať v obdobiach, počas ktorých sú kratšie dni a nižšie teploty, vďaka čomu by sme sa vyhli neskorým nočným hodinám a obyvatelia dotknutých oblastí by až tak nevnímali hluk. Plnenie harmonogramu výcviku nám však nie vždy umožňuje aby nočné lety boli realizované len v zimných mesiacoch,” uviedol generálny riaditeľ Slovak Training Academy Lukáš Halás.
 
Vedenie mesta v zastúpení viceprimátorky Lucie Gurbáľovej (KDH) na základe podnetov občanov iniciovalo viaceré stretnutia už počas minulého roka. Aj na základe pripomienok, ktoré adresovalo vedenie mesta kompetentným došlo k zmene letových koridorov a vymedzení časov tréningových letov. Vzhľadom na rastúci záujem o služby a potrebu zintenzívnenia letov začala táto téma zaujímať mnoho Košičanov, ktorí bývajú pri trasách, kde trénujú piloti vrtuľníkov. Mesto preto iniciovalo ďalšie stretnutia.
 
“Vnímam podnety občanov, rovnako ako petície, ktoré žiadajú prerušenie alebo presunutie letov do iných oblastí, avšak považujem za správne vypočuť si názory oboch strán. Veľmi sa teším, že sa nám spoločne podarilo v pomerne krátkom čase dospieť k realizácii prvých krokov.  Verím, že zníženie počtu cvičných letov a úpravu letových trás budú pozitívne vnímať obyvatelia všetkých dotknutých mestských častí a obcí,” poznamenala námestníčka primátora Lucia Gurbáľová (KDH).
 
Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva 327 ľudí z regiónu a budúcich pilotov školia skúsení inštruktori. Do tohto počtu patria zamestnanci STA, rovnako ako pridružených spoločností, ktoré na projekte spolupracujú. Vo flotile strojov sa momentálne nachádza 24 vrtuľníkov a z globálneho hľadiska ide o svetový unikát. “Porovnateľnú úroveň výcviku vo svete neposkytuje žiadne iné zariadenie, jediná porovnateľná inštitúcia sa nachádza v Amerike, avšak na európske pomery ide o jedinečný projekt, čo potvrdzuje aj fakt, že záujem o spoluprácu prejavili viaceré krajiny NATO,” doplnil generálny riaditeľ STA Lukáš Halás.

Z projektu okrem zúčastnených firiem a inštitúcií benefituje aj košické letisko, ktoré kvôli kríze prišlo o veľkú väčšinu pravidelných a takmer všetky charterové lety. “Spoluprácu s STA vnímame pozitívne a nielen v týchto náročných mesiacoch. Spolu s STA sa momentálne snažíme nájsť riešenia, ktoré zlepšia prevádzku na našom letisku a v jeho blízkom okolí pre obyvateľov. Je potrebné zdôrazniť, že sídlo STA v Košiciach upevňuje postavenie Košíc na leteckej mape nielen Európy ale aj sveta,” uviedol zástupca výkonného riaditeľa košického letiska Tomáš Jančuš.
 
Okrem úpravy letových trás všetky strany načali aj otázku vzájomnej pomoci a spolupráce pri iných aktivitách. “Vítame záujem mesta spolupracovať na riešení aktuálnej situácie. STA je pripravená poskytnúť svoju techniku v prípade živelných pohrôm, či na územné mapovanie nelegálnych skládok a podobne. Vhodnou polohou sme tiež schopní zapožičať naše stroje štátnym zložkám v prípade potreby,” doplnil Halás.
 
Námestníčka v závere stretnutia ocenila aktívny prístup všetkých zúčastnených strán. “Som rada, že sa nám podarilo rozbehnúť aktívnu komunikáciu, v ktorej mám osobný záujem pokračovať. Oceňujem aj prístup zástupcov projektu a ich ochotu nastaviť spoluprácu tak, aby sme spoločne docielili spokojnosť všetkých,”  doplnila námestníčka.