Prejsť na obsah

Mesto si podujatiami v centre pripomína 30. výročie Nežnej revolúcie a vyhlásenie sv. Alžbety za patrónku mesta

Podujatia organizuje Mesto Košice v spolupráci s občianskymi združeniami, charitatívnymi organizáciami a iniciatívami, aby si pripomenulo významný historický medzník novodobých dejín našej krajiny – 30. výročie Nežnej revolúcie a vyhlásenie svätej Alžbety za patrónku mesta Košice.

Podujatia k výročiu 17. novembra sa konajú pod názvom POCTA NOVEMBRU. V piatok si vedenie mesta pietnou spomienkou pripomenie tieto udalosti pri pamätných tabuliach na Hlavnej 10 a Hlavnej 68. Víkend ukončia podujatia, ktoré organizujú OZ Res Cassovia a OZ Staromestské divadlo Petra Raševa v spolupráci s mestom. Spomienková slávnosť sa bude konať o 15. hodine vo Veľkej sále Historickej radnice a míting Spájanie generácií pod gesciou OZ Staromestské divadlo Petra Raševa s veľkoplošnou projekciou, kde sa budú premietať autentické zábery z novembra ´89 sa na Dolnej bráne pred Štátnou vedeckou knižnicou začína o 18. hodine.
 
Vyhlásenie svätej Alžbety za patrónku mesta si mesto pripomenie už v piatok. Od 15. hodiny sa na rohu Alžbetinej a Hlavnej pred Dómom svätej Alžbety bude podávať šošovicová polievka a chlebík ľuďom v núdzi, ale aj iným, ak prispejú do Zbierky pre chudobných. Súbežne bude prebiehať aj Zbierka trvanlivých potravín pre charitatívne organizácie Arcidiecézu charitu (ADCH) a útulok pre bezdomovcov Oáza – nádej pre nový život. Priniesť môžu cestoviny, ryžu, cukor, soľ a iné trvanlivé potraviny, ktoré si potom obidve organizácie rozdelia.

Za pomoc môžu darcovia dostať aj hlinený dukát s vyobrazením sv. Alžbety, za ktorý ľudia v núdzi môžu využiť služby Arcidiecéznej charity v Košiciach (sprcha, jedlo...) v budúcnosti. Polievka sv. Alžbety sa bude podávať do 20. hodiny, pričom pripravených 1000 litrov polievky budú postupne podávať aj prihlásení dobrovoľníci ADCH a mestských podnikov. Výťažok zo zbierky bude rozdelený medzi charitatívne organizácie, ktoré sa na podujatiach spoločne s mestom podieľajú.
 
Program podujatí
 
PIATOK 15.11.2019

POCTA NOVEMBRU
14.00     Pietna spomienka k 30. výročiu Nežnej revolúcie
Pamätná tabuľa Hlavná 10, pri Štátnej vedeckej knižnici
14.30     Pietna spomienka k 30. výročiu Nežnej revolúcie
Pamätná tabuľa Hlavná 68, pri bývalej čistiarni Marína
 
Svätá Alžbeta – patrónka mesta Košice
15.00     Podávanie Polievky sv. Alžbety
                Zbierka trvanlivých potravín pre núdznych
Alžbetina 1, roh Alžbetinej a Hlavnej ulice pred Dómom sv. Alžbety
 
SOBOTA 16.11.2019

Svätá Alžbeta – patrónka mesta Košice
17.00     Požehnanie obrazu sv. Alžbety
Historická radnica
19.30     Oživený oltár – výjavy zo života sv. Alžbety
Dóm sv. Alžbety
 
NEDEĽA 17.11.2019

Svätá Alžbeta – patrónka mesta Košice
10.30     Slávnostná svätá omša s vyhlásením sv. Alžbety za patrónku mesta
Dóm sv. Alžbety
 
POCTA NOVEMBRU
15.00     Spomienková slávnosť k 30. výročiu Nežnej revolúcie
Veľká sála Historickej radnice, Hlavná 59
18.00     Spomienkový míting POCTA NOVEMBRU – Spájanie generácií
Dolná brána pred Štátnou vedeckou knižnicou