Prejsť na obsah

Mesto prevzalo od ruského veľvyslanca obnovené pomníky padlých vojakov na Vojenskom cintoríne

V priestoroch Historickej radnici prijali v stredu primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) a námestníčka primátora Lucia Gurbáľová (KDH) mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku Igora Bratčikova. Súčasťou prijatia bol pietny akt kladenia vencov na Verejnom cintoríne na Rastislavovej ulici pri pamätníkoch padlých vojakov v prvej a druhej svetovej vojne.

V sprievode príslušníkov mestskej polície položili primátor a ruský veľvyslanec vence najprv k pamätníku obetí druhej svetovej vojny a následne k pamätníku obetí prvej svetovej vojny. Pamiatku padlých vojakov počas prvej svetovej vojny pripomína na Verejnom cintoríne v Košiciach pomník z roku 1983. Pozostáva z dvoch mohutných kamenných blokov predstavujúcich zákop. Medzi nimi je v nadživotnej veľkosti z kameňa vytesaná postava padlého vojaka. 

Na spoločnom stretnutí slávnostne podpísali aj dohodu o odovzdaní a prevzatí diela Dotvorenia pomníka padlých vojakov I. svetovej vojny a umiestnenia kamenných tabúľ s menami padlých vojakov v II. svetovej vojne. Mesto Košice touto dohodou od Veľvyslanectva Ruskej Federácie na Slovensku ako investora prijalo darom tieto diela zrealizované v roku 2019 bez akejkoľvek povinnosti finančného plnenia.

Ruský veľvyslanec vyzdvihol svojich krajanov, ktorí obetovali svoje životy za slobodu iných

Veľvyslanec Bratkovič na stretnutí vyzdvihol dôležitosť tejto vzájomnej spolupráce.

„Je našim zámerom, aby sa neopakovali tragédie druhej svetovej vojny a preto myslím, že je dôležité, aby sme sa starali o ich pamiatku. Keď sa pozriete na mená a dátumy na hroboch, uvedomíte si, že na bojovom poli padli mladí muži, ktorí obetovali svoje životy za slobodu iných. Ceremoniál kladenia vencov, ktorý sme absolvovali s primátorom, si veľmi vážime a sme radi, že udržiavame dobre vzťahy.“

Podľa primátora Jaroslava Polačeka je dôležité pripomínať si hrôzy vojny.

„Viac ako 100 000 vojakov leží v hroboch na Slovenku a myslím si, že musíme mladej generácii pripomínať, aká bola vojna a aké tragédie priniesla. Prirodzene, všetkých padlých, ktorí prišli bojovať za našu krajinu si treba uctiť. Ďakujem aj ruskej strane, ktorá prostredníctvom svojho veľvyslanectva z vlastných zdrojov opravila a skrášlila vojnové hroby v Košiciach.“

Na Slovensku je v 333 spoločných alebo individuálnych hroboch pochovaných vyše stotisíc ruských a sovietskych vojakov. Celkovo 147 hrobov je z obdobia I. svetovej vojny a 186 z obdobia II. svetovej vojny. Podľa informácií ministerstva obrany Ruskej federácie, počas druhej svetovej vojny na území Slovenska zahynulo v bojoch, zomrelo na následky zranení, resp. tu bolo pochovaných 63 517 vojakov Červenej armády. Dnes poznáme mená 18 602 vojakov.

Ruský veľvyslanec spolu so svojou delegáciou absolvoval aj prehliadku historického centra mesta, zaujímavosti z histórie a súčasnosti Košíc im v ruštine sprostredkoval sprievodca Milan Kolcun.