Prejsť na obsah

Mesto odovzdalo zrekonštruovaný most na Moskovskej triede za 1,4 milióna eur

Vedenie mesta Košice spolu s predstaviteľmi zhotoviteľa zo spoločnosti Stavby mostov Slovakia (SMS) Banská Bystrica dnes slávnostne odovzdali verejnosti zrekonštruovaný most na Moskovskej ulici na sídlisku KVP. Stavebné práce na moste trvali spolu 13 mesiacov a spoločnosť SMS ich ako víťaz verejného obstarávania zrealizovala za 1,4 milióna eur.

„Aj keď nás koronavírus na pár týždňov zastavil, som rád, že môžeme Košičanom prezentovať výsledky našej práce. Chcem sa poďakovať spoločnosti SMS za kvalitne odvedenú prácu na tomto moste a všetkým obyvateľom a vodičom za trpezlivosť,“ uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý). 

Most sa opravoval po častiach, doprava bola zúžená do dvoch zo štyroch jazdných pruhov. Okrem rekonštrukcie mostného objektu a jeho súčastí vrátane spevnenia kužeľov sa realizovalo aj jeho odvodnenie, nové dopravné značenie a terénne úpravy. Nový šat dostalo aj trolejové vedenie, verejné osvetlenie a pristúpilo sa aj k vysušeniu podmáčanej mostnej konštrukcie, či preložkám optických káblov. 

Preseknutý optický kábel spôsobil nielen výpadok internetu, ale aj sklz pri rekonštrukčných prácach

Práve preseknutie jedného nezakresleného optického kábla v auguste minulého roka spôsobilo nielen výpadok internetu, ale podľa výrobného riaditeľa a člena predstavenstva spoločnosti SMS Davida Čápa aj zhruba dvojmesačný posun pri realizácii rekonštrukčných prác. 

„Po prevzatí stavby sme zistili, že most bol v podstatne horšom stave ako sa predpokladalo. Mostná konštrukcia bola takisto veľmi poškodená a nasiaknutá vodou. Počas stavebných prác sme ju museli zaizolovať a čakať, pokiaľ nosníky vyschnú. Našli sme aj optický kábel, ktorý nebol zakreslený v projektovej dokumentácii. Bez jeho preloženia sme nemohli pokračovať v rekonštrukcii a zároveň sme museli vypracovať novú projektovú dokumentáciu. Z tohto dôvodu sme preto museli načas zakonzervovať aj celú stavbu,“ skonštatoval David Čáp.

Mesto Košice dnes prevzalo aj zrekonštruovanú Myslavskú cestu. Tú v celkovej dĺžke 1271 metrov vynovila spoločnosť Strabag za 1,1 milióna eur. Práce boli rozdelené do štyroch etáp po oboch stranách tejto cesty medzi Myslavou a hranicou obce Nižný Klátov.

Primátor vyslovil spokojnosť nad tým, že na základe dohody s majiteľmi domov stojacich pri ceste sa našlo také riešenie, aby každý majiteľ nehnuteľností mal priamo z cesty zabezpečený bezproblémový prístup do svojho dvora.

Má sa začať s opravou mostov na hlinkovej a na Triede L. Svobodu

Takisto informoval, že mesto v tomto roku má v pláne poltucet súvislých opráv ciest, rekonštrukciu 60 chodníkov a investície do viacerých mostov. Ako zdôraznil, v súčasnosti prebieha aj rekonštrukcia mosta ponad Čermeľský potok od Baránka v smere na Bankov za 238 943 eur. Mestu sa pri nej vďaka transparentnému verejnému obstarávaniu podarilo usporiť až 37 percent financií oproti predpokladanej hodnote zákazky.

„Záleží nám na tom, aby sme na opravách mostov, ciest a chodníkov nešetrili, a preto ich chceme opraviť čo najviac. Ideme naplno, ešte tento rok chceme začať s rekonštrukciou mosta na triede L. Svobodu na sídlisku Dargovských hrdinov, ktorý je v najhoršom stave. Chystáme aj opravu mostov na Hlinkovej ulici cez Mlynský náhon a Hornád. Verím, že takýchto pozitívnych správ budeme mať čo najviac. Košičania tak aj pri zlepšovaní kvality ciest, chodníkov a mostov budú môcť uvidieť, že magistrát je tu pre nich a stará sa o ich pohodlie,“ dodal primátor.