Prejsť na obsah

Mesto na rozdiel od iných samospráv zachová schválené dotácie na šport, pôjde tam 1,1 milióna eur

Rodičia takmer 6800 detí, ktoré športujú v 50 košických kluboch, si môžu aj napriek neblahým ekonomickým dôsledkom koronakrízy vydýchnuť. Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) za prítomnosti šéfov športových klubov v meste oznámil, že Košice na rozdiel od niektorých iných samospráv nebudú krátiť finančné prostriedky na mládežnícky šport.

Do podpory športu v meste tak pôjde rovnaká suma vo výške 1,1 milióna eur ako to bolo pôvodne schválené pri prerokovávaní rozpočtu na mestskom zastupiteľstve. Zároveň na návrh primátora sa majú na najbližšom rokovaní MZ upraviť pravidlá pre poskytovanie dotácií na šport. Ak to poslanci schvália, športové kluby už nebudú musieť pre získanie dotácií dokladovať 10-percentné spolufinancovanie z vlastných zdrojov.

Polaček: Nemá zmysel obmedzovať dotácie na mládežnícky šport

„Mesto Košice deklaruje plnú podporu športovým klubom, ktoré sa starajú a mládežnícky šport do 23 rokov. Záleží nám na tom, aby kluby, ktorú sú momentálne vo vážnej situácii, sa mohli oprieť o pomoc mesta a opätovne rozbehli svoju športovú činnosť. V uplynulých dňoch som absolvoval viacero stretnutí s ich predstaviteľmi. Zhodli sme sa, že nemá zmysel obmedzovať výdavky na mládežnícky šport,“ uviedol primátor.

Zdôraznil, že všetky kluby dostanú sľúbené dotácie. Mrzí ho neutešená situácia v niektorých populárnych športoch v meste, no verí, že ich finančné problémy sa dajú prekonať.

„Stojíme za všetkými klubmi v meste. Aj naďalej chceme finančne podporovať mládežnícky futbal, hokejová a basketbalovú akadémiu a ďalšie športy v meste. Tým chceme ísť aj príkladom pre sponzorov, aby sa pri financovaní športu zachovali rovnako ako mesto,“ uviedol primátor.

Polaček prezentoval aj ďalšie príklady ako sa rozvíja šport v meste. Uplynulú sobotu sa napr. otvoril nový cyklochodník na sídlisku Nad jazerom a budúci týždeň sa začne s výstavbou ďalšieho v Čermeľskom údolí. Pripravujú sa projekty na rekonštrukciu Angles arény, či výstavbu multifunkčnej haly. Ešte v tomto roku sa má začať s prepojením kúpaliska Červená hviezda s Mestskou krytou plavárňou (MKP). Kúpaniachtiví Košičania budú môcť jeho prvú časť využívať už na jar roku 2021.

Hľadajú sa spôsoby na to, aby mohli vzniknúť menšie plavárne na sídliskách

Ak sa mesto nedohodne so samosprávou v Starom meste na prevzatí MKP do správy mesta Košice, budú sa hľadať spôsoby ako by mohli na sídliskách vzniknúť menšie plavárne.

Primátor zároveň predstavil plán otvárania vonkajších kúpalísk v prípade ďalších uvoľňovaní opatrení prijatých pre boj s koronavírusom. Deklaroval, že mesto má záujem otvoriť ich pre klubovú činnosť a verejnosť hneď, keď to bude možné. 

„TEHO pripravuje všetky kroky, aby sme kúpalisko na Rumanovej mohli otvoriť 19. júna a čéhačko koncom júna. Chceme splniť všetky podmienky a pravidlá, aby Košičanom mali čo najskôr k dispozícii. Ak by však hlavný hygienik SR povedal, že musíme počkať, tak budeme čakať. Pre mesto bude dôležité, aby sme boli technicky pripravení, keď sa povie, že ich môžeme otvoriť. Vstupné bude pritom rovnaké ako v uplynulom roku a budeme sa na nich snažiť aj o ďalšie zvýšenie kvality poskytovaných služieb,“ dodal.