Prejsť na obsah

Mesto Košice získalo ocenenie Sociálny čin roka 2006

V našom okolí je stále veľa bezradných ľudí, ktorí si bez pomoci iných len ťažko vedia nájsť cestu z krízových životných situácií, v ktorých sa ocitli. Počet ľudí v núdzi, vrátane ľudí bez domova každoročne narastá. Mesto Košice ako druhé najväčšie mesto na Slovensku a zároveň akési prirodzené centrum celého východu Slovenska sa stáva aj z týchto dôvodov útočiskom pre ľudí bez domova, pochádzajúcich z okolitých obcí a miest.
Mesto Košice pristúpilo k systémovému riešeniu tohto problému a navrhlo v spolupráci so subjektmi na území mesta, ktoré sa venujú otázke ľudí bez domova projekt. Ide o štvorstupňový projekt starostlivosti a pomoci občanom, ktorí sa ocitli bez prístrešia. Prvý stupeň - Záchytné centrum sa už Košiciam podarilo vybudovať. Je to nocľaháreň s kapacitou pre 60-80 ľudí, kde je poradenstvo, stredisko osobnej hygieny, výdaj jedného teplého jedla denne. Druhým stupňom je útulok, kde sa zhodnotia možnosti a schopnosti občanov zaradiť sa do procesu resocializácie. Následne nastúpia do strediska, kde budú mať už dlhodobejšie ubytovanie a začnú pracovať. Štvrtým stupňom je poskytnutie nájomného (sociálneho) bytu pre ľudí, ktorí sa osvedčili v procese resocializácie a sú už schopní zapojiť sa do bežného života.
Ocenenie Sociálny čin roka 2006 nášmu mestu udeľovala ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová za pomoc občanom v ťažkej životnej situácii alebo bez prístrešia. Ocenila ich statočnosť za to, že sa rozhodli pomáhať ľuďom, ktorí sú odkázaní na pomoc druhých a dodala: „Mesto Košice je mestom, ktoré si toto ocenenie zaslúži."
Košice naďalej pokračujú v riešení otázky starostlivosti o ľudí bez domova a ľudí v núdzi. K spolupráci si prizývajú ďalšie subjekty. Za jedného zo strategických partnerov pri riešení uvedenej problematiky považuje Mesto Košice Košický samosprávy kraj, v spolupráci s ktorým je pripravovaná koncepcia riešenia problematiky ľudí bez domova na území celého samosprávneho kraja pre zimné obdobie 2007-2008.