Prejsť na obsah

Mesto Košice získalo 11 205 000 korún

Premena tradičnej školy na modernú. Výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok (NFP) vyhlásila Agentúra Ministerstva školstva SR pre štrukturálne fondy 18. marca tohto roku. Uzávierka výzvy bola 9. júna 2008.
Mestské zastupiteľstvo v Košiciach schválilo predloženie žiadosti 24. apríla 2008, keďže mesto ako zriaďovateľ na zrealizovaní projektov bude sa finančne spolupodieľať vo výške 5 %. Košice tak do dvoch rokov prefinancujú vďaka úspešným projektom spolu 11 205 000 korún.

Do projektu s názvom „Inovácia vzdelávacieho programu košických ZŠ – cesta ku zlepšeniu kompetencií žiakov a učiteľov“ sú zahrnuté: Základná škola (ZŠ) Bukovecká, ZŠ Dolina - Poľov, ZŠ Jenisejská, ZŠ Maurerova a ZŠ Postupimská. Celková suma, ktorú získalo mesto Košice ako predkladateľ projektu je 4 563 394, 64 korún. „Inovácia vzdelávacieho programu košických ZŠ – cesta ku zlepšeniu kompetencií žiakov a učiteľov“ má priniesť zvýšenie kvality vzdelávania v súlade s reformou systému vzdelávania odbornej prípravy.

Základná škola Kežmarská 38 v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice, ktorá predložila v rámci tejto výzvy samostatný projekt získala NFP vo výške 1 959 784,24 korún. Agentúra Ministerstva školstva SR schválila v spomínanej výzve aj projekt ZŠ Užhorodská NFP v sume 4 682 045,36 korún.
Mesto Košice a ZŠ v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti podali, v rámci Operačného programu Vzdelávanie, opatrenie 1.1. Premena tradičnej školy na modernú, spolu 7 projektov a uchádzali sa celkovo o nenávratný finančný príspevok vo výške 23 800 000 korún.


Oprávnení žiadatelia, ktorí sa mohli celkovo uchádzať o finančnú čiastku
400 000 000 korún boli:
základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a krajských školských úradov,
cirkevné a súkromné ZŠ,
obec ako zriaďovateľ ZŠ,
krajský školský úrad ako zriaďovateľ špeciálnych základných škôl a základných škôl, v ktorých sa výchova a vzdelávanie uskutočňuje v cudzom jazyku podľa osobitného predpisu.
Minimálna výška nenávratného finančného projektu na jeden projekt bola 2 mil. korún, maximálna 5 mil. korún. Opravené cieľové skupiny sú pedagogickí zamestnanci ZŠ a žiaci ZŠ.