Prejsť na obsah

Mesto Košice spúšťa elektronické služby do ostrej prevádzky

Služby Magistrátu mesta Košice a úradov mestských častí boli verejnosti dostupné pomocou doposiaľ štandardne vnímaných metód, ako sú napr.: osobná návšteva úradu, papierová pošta, telefonický rozhovor, či informovanie občanov prostredníctvom webovej stránky. Mesto Košice zelektronizovalo v rámci projektu „Elektronizácia služieb mesta Košice", vybraných 80 služieb určených občanom a podnikateľom.

Vývoj spoločnosti si vyžaduje sprístupnenie služieb úradu verejnosti prostredníctvom moderných komunikačných kanálov, ako je napr. interaktívna webová stránka s možnosťou podania, sledovania stavu vybavenia a získania potvrdenia o vybavení žiadosti a to všetko elektronicky, bez potreby osobnej návštevy úradu. Realizáciou projektu „Elektronizácia služieb mesta Košice" sa zmodernizovali a zefektívnili procesy na magistráte a úradoch MČ, pripravilo sa prostredie pre „bezpapierový" úrad (ako napr. on-line formuláre pre podanie a elektronické rozhodnutia v riešených veciach). Interné procesy úradu sú po optimalizácii obohatené o možnosti on-line sumárnych správ, čo napomôže efektívnym manažérskym rozhodnutiam.

Online systém zvýši kvalitu, efektivitu a prístupnosť služieb mesta a MČ pre verejnosť a odbúra zbytočnú byrokraciu. Ide o prvý a nesmierne dôležitý krok k tomu, aby mesto postupne umožnilo občanom a podnikateľom vybaviť akúkoľvek úradnú komunikáciu z pohodlia domova alebo kancelárie. Zavedené elektronické služby umožnia občanom flexibilnejšie komunikovať so samosprávou a komfortne vybavovať úradné záležitosti i nevyhnutné životné úkony.

Služby sú rozdelené do viacerých oblastí ako dane a poplatky, sociálne veci, životné prostredie, doprava a komunikácie, cestovný ruch, školstvo, slobodný prístup k informáciám, vrátane volieb a demokracie, či verejných financií. Služby sú prístupné cez bežný internetový prehliadač a časť aj vo forme mobilnej aplikácie E-služby Košice. Prístupovou bránou je moderný internetový portál s rýchlym a jednoduchým vyhľadávaním https://www.esluzbykosice.sk/. Služby sú dostupné aj na portáli slovensko.sk.

Hlavným dodávateľom projektu bola softvérová spoločnosť Lomtec.com.

Video si môžete pozrieť tu:  https://www.youtube.com/watch?v=DOwUCLALzqE&feature=youtu.be