Prejsť na obsah

Mesto Košice sprístupnilo verejnosti nový GISPLAN

V uplynulých dňoch sprístupnilo Mesto Košice v rámci webovej stránky novú verziu geografického informačného systému GISPLAN. Ide o verziu GISPLAN 3.

Inovácia tohto obľúbeného geografického informačného systému výrazne rozšíri možnosti jeho praktického využitia. Okrem vynoveného dizajnu prináša vylepšenú, ale aj úplne novú a užitočnú funkcionalitu a responzívny dizajn. Jednotlivé ovládacie prvky sa automaticky prispôsobujú veľkosti zobrazovacieho zariadenia, to znamená, že GISPLAN je možné používať v mobile, tablete alebo PC bez zmeny používateľského prostredia.

Geografický informačný systém GISPLAN je softvérový nástroj určený na optimalizáciu procesov v rámci správy a riadenia mesta, a zníženie jeho nákladov. Slúži na vizualizáciu a efektívne využívanie digitálnych máp a prezentáciu dôležitých informácií. Má možnosť voľby jednotlivých vrstiev a vyskladania si vlastnej mapy podľa individuálnej potreby a záujmu. Ponúka nové možnosti na zefektívnenie činnosti útvarov mesta, mestskej polície, mestských častí a mestských podnikov ako aj zlepšenie informovanosti občanov a propagáciu mesta.

Je budovaný v súlade so schválenou Koncepciou rozvoja informatizácie samosprávy, Koncepciou rozvoja GIS v meste ako aj projektom Elektronizácia služieb mesta Košice v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti.

Dodávateľom riešenia je spoločnosť Tmapy Slovensko s.r.o.. Geografický informačný systém GISPLAN používa Mesto Košice od r. 2009 a v súčasnosti v ňom pracuje cca 400 interných používateľov. Obsah interného systému tvoria agendové a mapové aplikácie:

  1. Základná aplikácia

  2. Katastrálna mapa

  3. Územný plán

  4. Majetok mesta

  5. Mestská hromadná doprava

  6. Mestská polícia

  7. Mestské lesy

  8. Pamätihodnosti

  9. Regionálny rozvoj

  10. Správa mestskej zelene

  11. Uzávierky miestnych komunikácií

  12. Životné prostredie

  13. Kataster nehnuteľností

  14. Rozdiely v majetku mesta

  15. Pasport odpadového hospodárstva

Vybrané aplikácie sú sprístupnené aj pre verejnosť cez webovú stránku mesta a časť služieb systému je dostupná aj cez elektronické služby mesta Košice.

V systéme je celkovo vložených 12 základných podkladových máp, 5 podkladových výkresov Územného plánu a viac než 50 špecializovaných mapových vrstiev. Novinkou sú ortofotomapy 2015 a 2013. Čerešničkou je ortofotomapa územia mesta z roku 1949. Systém sa naďalej rozvíja a aktualizuje sa jeho obsah. Jednoznačne je prínosom pre riadenie a výkon úloh samosprávy a potreby občanov mesta Košice. Systém je dostupný na https://gisplan.kosice.sk a https://gis.esluzbykosice.sk