Prejsť na obsah

Mesto Košice sa zapojí do projektu Hodina Zeme

Samospráva mesta Košice sa v sobotu 19 marca zapojí do celosvetového klimatického projektu Hodina Zeme. V rámci tejto ekologickej iniciatívy sa na hodinu ponorí do tmy Dóm Sv. Alžbety a vypnuté bude verejné osvetlenie na jednej z najrušnejších košických ciest na Alejovej ulici.

Hodina Zeme je najväčšou celosvetovou kampaňou zameranou na zvýšenie povedomia verejnosti v oblasti klimatických zmien. Zhasnutím svetla na 60 minút vytvára symboliku spoločnej zodpovednosti za budúcnosť našej planéty a vyzýva ľudí, aby si uvedomili, že k ochrane životného prostredia môže prispieť každý z nás. Projekt odštartoval v roku 2007 v Sydney keď svetlá a elektrospotrebiče vyplo 2,2 milióna domov a podnikov. Každoročne sa pripája väčší počet firiem, škôl, miest a obyvateľov. Košice sa do projektu oficiálne prvýkrát zapojili v roku 2010.

„Táto ekologická iniciatíva je dôkazom toho, že každý jednotlivec sa môže pričiniť na zlepšení prostredia v ktorom žijeme. Stotožňujeme sa s myšlienkou projektu, ktorou je upriamiť pozornosť na ochranu životného prostredia a preto sa do projektu každoročne zapájame bez zaváhania. Vypnutím verejného osvetlenia na Alejovej ulici a vypnutím nasvietenia našej najväčšej dominanty, sa pripojíme k miliarde ľudí na celom svete, ktorej klimatické zmeny nie sú ľahostajné," uviedol primátor Richard Raši.

Do projektu Hodina Zeme sa môžu zapojiť aj Košičania. V sobotu, 19. 3. 2016 o 20:30 miestneho času na hodinu, Hodinu Zeme, zhasnite svetlá vo svojej domácnosti, či firme a pridajte sa tak k ľuďom po celom svete.