Prejsť na obsah

Mesto Košice sa stalo hlavným mestom slovenskej elektromobility

Dlhodobá snaha vedenia mesta Košice o čo najväčší rozvoj ekologickej dopravy v metropole východu zaznamenala ďalší významný úspech. V Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK) slávnostne uviedli vo štvrtok (9.10. 2014) do prevádzky za účasti primátora mesta Richarda Rašiho i viceprimátorov Renáty Lenártovej a Jána Jakubova, autobusy na elektrický pohon. Košičania ich majú ako vôbec prví a zatiaľ jediní na celom Slovensku.

Košice sa tak zaradili medzi tie moderné európske mestá, ktoré podporujú ekologickú dopravu. Pred zaradením do výpravy prešli nové prírastky vozového parku DPMK „krstom" v areáli podniku na Hornádskej ulici, cestujúca verejnosť si jazdy v nehlučných elektrobusoch bude môcť vychutnávať už od budúceho týždňa.

„Výhodou elektrobusov je, že nie sú viazané na trolejové vedenie,výrazne šetria životné prostredie a Košičania v nich budú jazdiť veľmi komfotne," zdôraznil primátor mesta Richard Raši. "Flotila piatich elektrobusov je najväčšou v mestskej hromadnej doprave nielen na Slovensku, ale aj v Česku. Keďže Východoslovenská vodárenská spoločnosť má desať elektromobilov, od dnešného dňa sme hlavným mestom slovenskej elektromobility."

Elektrobus SOR EBN 10,5 je trojdverový, nízkopodlažný s dĺžkou takmer 10 a pol metra. Poháňa ho elektromotor TAM1052C6 s výkonom 120 kW. Vo vozidle je 20 miest na sedenie, 66 miest na státie. Autobus na elektrický pohon prejde asi 200 km a môže dosiahnuť rýchlosť až 80 km/h.Jedno vozidlo vyšlo na 362-tisíc Eur.

Dobíjaciu stanicu pre elektrické autobusy postavila Východoslovenská energetika, a. s., v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. Ako dlhoročný hráč na poli e-mobility poskytla dopravnému podniku aj know-how a podporu pri zavádzaní elektrobusov v Košiciach.

Mesto Košice, Východoslovenská energetika a Slovenská asociácia pre elektromobilitu podpísali koncom septembra (23.9.2014) aj memorandum o podpore e-mobility. Cieľom je rozvoj elektromobility a využívanie pozitívnych efektov na území mesta.