Prejsť na obsah

Mesto Košice sa rozhodlo neudeliť licenciu

Mesto Košice sa rozhodlo neudeliť licenciu

Prioritou vedenia mesta je zavedenie integrovaného systému dopravy v Košiciach. Mesto Košice, ako vecne a miestne príslušný orgán podľa Správneho poriadku a podľa zákona cestnej doprave rozhodlo dnes v správnom konaní vo veci žiadateľa, spoločnosti Eurobus, neudeliť dopravnú licenciu na vykonávanie mestskej hromadnej dopravy na skupinu autobusových liniek 90 A, 90 B, 91A, 91 B, 92 A, 92 B. Žiadateľ sa môže proti tomuto rozhodnutiu odvolať do 15 dní.

Riziko zvýšenia nárokov na verejné zdroje
Pri posudzovaní žiadosti o udelenie licencie na vykonávanie mestskej hromadnej dopravy na skupinu uvedených autobusových liniek zvažovalo vedenie mesta najmä riziko zvýšených nárokov na verejné zdroje. Udelenie licencie pre spoločnosť Eurobus by znamenalo ročne odhadovanú stratu viac ako 1 milión eur (30 miliónov korún) v rozpočte mesta Košice. Uvedeným krokom samospráva mesta predišla opätovnej celoplošnej a nesystémovej zmene linkového vedenia, keďže plánované trasy žiadateľa sa dotýkali takmer všetkých nosných liniek Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) a komplikáciám pri používaní cestovných dokladov.

Integrovaný dopravný systém
Princíp Integrovaného dopravného systému (IDS) predstavuje jednotné kompaktné linkové vedenie, v ktorom môžu byť jednotlivé linky prevádzkované rôznymi prepravcami, ale na báze koordinácie integrátorom s úsilím o zabezpečenie dopravnej ponuky v zmysle plánu dopravnej obslužnosti s minimálnym súbehom liniek.