Prejsť na obsah

Mesto Košice reaguje na výzvy zo štrukturálnych fondov

V rámci operačného programu Stredná Európa / 2007 – 2013 / bola 3.marca 2008 otvorená prvá výzva na predkladanie projektov.
Operačný program Stredná Európa poskytuje prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja na podporu projektov nadnárodnej spolupráce v oblasti inovácií, dostupnosti /doprava a informačno-komunikačné technológie/, životného prostredia, ako aj konkurencieschopnosti a atraktívnosti miest a regiónov s cieľom stimulovať regionálny rozvoj a zlepšiť územnú súdržnosť a konkurencieschopnosť v strednej Európe.

Na základe registrácie v tomto programe sa zástupcovia mesta zúčastnili informačného stretnutia pre žiadateľov a partnerov v projekte Via Regia plus v poľskom meste Wroclaw 2.apríla 2008. Via Regia Plus je názov projektu pre trvalo udržateľnú mobilitu a regionálnu spoluprácu pozdĺž Paneurópskeho koridoru III, čo je dopravný koridor medzi Berlínom, Drážďanmi, poľskými mestami a ukrajinským Ľvovom.

Projekt je pokračovaním úspešného projektu Via Regia, v ktorom je zapojené aj mesto Košice. Stretnutie, v koordinácii saského ministerstva vnútra a mesta Wroclav, sa konalo vo forme workshopu, na ktorom bolo vytvorených päť pracovných skupín podľa jednotlivých oblastí /manažment projektu, dostupnosť, komunikácia, spolupráca metropolitných regiónov, konkurencieschopnosť a turizmus/.
V pracovnej skupine turizmus bol prezentovaný a navrhnutý košický projekt mestského turizmu, ktorý bol zaradený do partnerských a naväzujúcich projektov v rámci projektu Via Regia Plus. Projekt pripravil Referát marketingu a komunikácie.

Po schválení žiadosti a následnej implementácii sa mesto Košice stane partnerom v projekte Via Regia Plus s vlastným projektom a konečným prijímateľom prostriedkov z európskeho štrukturálneho fondu pre regionálny rozvoj / ERDF /.


Zdroj : P. Neuwirth, ref. marketingu a komunikácie