Prejsť na obsah

Mesto Košice pripravuje v spolupráci s univerzitami analýzu samosprávy na úrovni mesta i mestských častí

Mesto Košice spustilo proces odbornej analýzy, ktorej cieľmi sú hodnotenie súčasného modelu výkonu a kompetencií mesta a mestských častí a hľadanie optimálneho riešenia pre efektívnejšie a hospodárnejšie fungovanie. Tento krok je reakciou na potrebu zlepšenia kvality a dostupnosti verejných služieb, ako aj na zabezpečenie spravodlivého a transparentného financovania samotného mesta i mestských častí.

Mesto Košice, Právnická fakulta, Fakulta verejnej správy Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) a Ekonomická fakulta Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) podpísali Memorandum o spolupráci pri spracovaní odbornej a dátovej analýzy samosprávy mesta Košice. Akademická odbornosť fakúlt má zaručiť objektívny pohľad na problematiku ekonomickej náročnosti, kvality výkonu kompetencií a financovanie samosprávy mestských častí.

„Naše mesto má dvadsaťdva mestských častí a tento model je z dlhodobého hľadiska mimoriadne nákladný. Zmenu súčasného stavu potrebujeme ako soľ. Chceme obyvateľom Košíc zabezpečiť optimálny prístup k službám, no je potrebné sa zdravo zamyslieť nad počtom miestnych úradov a nad ich kompetenciami. S objektívnou analýzou nám vďaka tomuto memorandu pomôžu inštitúcie a odborníci, ktorí k tejto problematike pristupujú čisto na základe dát. V modernej dobe sa musíme o mestských častiach rozhodovať na základe dát a nie na základe emócii, politikárčenia prípadne vypočítavosti niektorých starostov, ale na základe dát, ktoré prinesú odborné kapacity,“ uviedol po podpise memoranda primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý).

Prvým krokom bude analýza existujúceho fungovania samosprávy

V prvej fáze projektu bude prebiehať detailná analýza existujúceho modelu samosprávy. Cieľom je preskúmať ekonomickú náročnosť a kvalitu výkonu kompetencií v mestských častiach. Budú definované kľúčové ukazovatele, ktoré určia, ako sú kompetencie efektívne a aké náklady s nimi súvisia. Zároveň sa zhodnotí transparentnosť financovania v jednotlivých častiach mesta, čo prinesie jasný obraz o príjmoch a výdavkoch samosprávy.

Je nevyhnutné, aby mesto určilo zodpovednú autoritu, ktorá bude riadiť celý proces. Ostatní účastníci memoranda poskytnú odbornú súčinnosť s cieľom zabezpečiť kvalitné výsledky, ktoré prispejú k lepšiemu fungovaniu samosprávy,“ zhodnotil dekan Fakulty verejnej správy UPJŠ Michal Jesenko. 

Na základe výsledkov analýzy bude pripravený návrh optimálneho modelu, ktorý zlepší hospodárnosť a efektívnosť fungovania samosprávy. Zohľadnené budú aspekty ako počet obyvateľov, rozloha územia a rozsah kompetencií jednotlivých mestských častí. Návrh nového modelu bude tiež zameraný na dostupnosť, kvalitu a efektivitu verejných služieb. Zároveň budú navrhnuté konkrétne legislatívne kroky potrebné na implementáciu tohto modelu.

„Spracovanie tejto analýzy si vyžaduje nasadenie odborných kapacít nad rámec bežnej činnosti v rámci univerzity. Účastníci memoranda poskytnú potrebnú súčinnosť Mestu Košice s cieľom zabezpečiť odbornú a nezávislú analýzu, ktorá, v prípade jej realizácie, prispeje k lepšiemu a efektívnejšiemu fungovaniu samosprávy. Jedným dychom však treba dodať, že realizácia bude vždy podmienená priebehom legislatívneho procesu na úrovni zákonodarcu (parlamentu), resp. príslušných orgánov v rámci samosprávy,“ povedal Miroslav Štrkolec, dekan Právnickej fakulty UPJŠ.

Cieľom je vytvoriť optimálny model 

Po dokončení návrhu bude zabezpečená odborná oponentúra a prebehne komunikácia so zástupcami samosprávy v meste Košice. V neposlednom rade bude informovaná aj široká verejnosť, aby mala jasný prehľad o plánovaných zmenách a ich výhodách pre mesto. „Je našou úlohou odporučiť odborníkov, ktorí svojimi znalosťami môžu prispieť k spracovaniu tejto analýzy. Táto spolupráca je kľúčová pre vytvorenie optimálneho modelu, ktorý zlepší ekonomickú efektívnosť a kvalitu výkonu kompetencií v rámci mesta,“ dodal po stretnutí  Michal Šoltés, dekan Ekonomickej fakulty TUKE.

Primátor pripomenul, že analýzu okrem odborných záverov košických univerzít tiež obohatia svojimi vstupmi aj odborníci zo zahraničia či štátnych inštitúcií. Cieľom tohto kroku je dosiahnuť efektívnejší model samosprávy, ktorý bude lepšie reagovať na potreby obyvateľov a zvýši transparentnosť pri využívaní verejných zdrojov.