Prejsť na obsah

Mesto Košice pokračuje v rekonštrukcii ciest

Mesto Košice aj v tomto roku pokračuje v rozsiahlej rekonštrukciách ciest. Ide o ďalšiu etapu najväčšej rekonštrukcie cestných komunikácií na území mesta za posledné roky. Aktuálna rekonštrukcia piatich pozemných komunikácií si vyžiada vyše štvormiliónovú investíciu.

Mesto Košice preinvestuje takmer 4,4 milióna Eur (bez DPH) do rekonštrukcie 5-tich, momentálne asi najviac zdevastovaných pozemných komunikácií v meste. Ako prvá prichádza v týchto dňoch na rad Ázijská trieda v košickej mestskej časti Sídlisko Ťahanovce.

Ázijská trieda je jednou z hlavných ťahanovských dopravných tepien, po ktorej prechádzajú ročne stovky motorových vozidiel, vrátane prepravných prostriedkov košickej Mestskej hromadnej dopravy. Práve to sa podpísalo najviac na zlom stave povrchu extrémne zaťažovanej komunikácie. 

Účastníkov skupiny dodávateľov prác: „Združenie – Košice, rekonštrukcie pozemných komunikácií" (EUROVIA SK, a. s., a Inžinierske stavby, a.s.), čaká neľahká úloha. Rekonštrukciu 1, 489 kilometra Ázijskej triedy, ktorá vyjde na takmer 2 milióny Eur bez DPH, musia zvládnuť v termíne do 3 mesiacov odo dňa odovzdania a prevzatia staveniska. V rámci rekonštrukcie komunikácie musí dodávateľ prác akceptovať všetky požiadavky dotknutých orgánov a organizácií: Okresného úradu Košice, odbor starostlivosti o životné prostredie, oddelenie ochrany prírody, Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Správy mestskej zelene v Košiciach, Krajského pamiatkového úradu v Košiciach, KR PZ v Košiciach, Tepelného hospodárstva s.r.o. Košice, Teplárne Košice, a.s., SPP – distribúcia, a.s. a ďalších. 

Mesto má pred sebou ozaj náročnú úlohu, ale verím, že to zvládneme v termínoch a najmä k čo najväčšej spokojnosti nielen motoristickej, ale aj širokej košickej verejnosti. Objem financií, ktoré dáme na rekonštrukciu spomínaných komunikácií v meste nie je malý, našťastie, gro vynaloženej sumy máme k dispozícii ešte z nenávratnej finančnej výpomoci od ministerstva financií v roku 2014, zvyšok pôjde z vlastných zdrojov mesta Košice," povedal primátor Richard Raši. 

Okrem Ázijskej triedy mesto zrekonštruuje aj pozemné komunikácie Gemerská (dĺžka 0,782 km), Vojenská (dĺžka 0,16 km), Košická Polianka (dĺžka 1, 517 km) a Bernolákova v dĺžke 0,543 km

Mesto teda zrekonštruuje v r. 2016 pozemné komunikácie v celkovej dĺžke 4,491 km, V nasledujúcich rokoch má mesto Košice v pláne rekonštrukcie ďalších 12 komunikácií na území mesta.

Okrem týchto opráv sa realizuje každoročne i bežná údržba komunikácií v objemoch cca 1 500 000 €, v čom je zahrnutá aj oprava výtlkov, ktoré vznikajú v zimnom období, opravy schodov, chodníkov, opravy odvodnenia komunikácií a podobne. 

Naďalej platí, že Košičania môžu posielať magistrátu svoje postrehy a to prostredníctvom e-mailu na doprava@kosice.sk.K dispozícii majú aj 24-hodinovú službu dispečera. Výtlky je taktiež možné hlásiť priamo mailom na adresu vytlky@kosice.sk