Prejsť na obsah

Mesto Košice podporilo projekt európskej univerzity Ulysseus

Vysoké školy a univerzity v EÚ môžu vďaka rôznym spoluprácam s podporou Európskej komisie zbierať vedomosti, pracovať na medzinárodných projektoch a aj takýmto spôsobom kvalitatívne rásť. Vďaka tomu môžu poskytovať aj lepšie podmienky na štúdium a výskum. Súčasťou takejto aliancie univerzít sa chce stať aj Technická univerzita v Košiciach (TUKE). Bolo by to vďaka projektu Ulysseus, ktorý združuje univerzitu v španielskej Seville, talianskom Janove, francúzsku univerzitu Cote d’Azur, Management Center Innsbruck v Rakúsku a univerzitu aplikovanej vedy Haaga-Helia University vo Fínsku.

Cieľom projektu európskej univerzity Ulysseus je vytvoriť stratégie pre vzdelanie a výskum napojené na priority regiónov, v ktorých sa nachádzajú. Okrem inovácií by mala táto spolupráca priniesť aj sociálnu inklúziu a zvýšiť schopnosť zamestnania absolventov. Docieliť to chcú výmennými pobytmi a spoločnou prácou na projektoch do roku 2030. 

Záleží nám na tom, aby boli Košice atraktívne pre domácich aj zahraničných študentov a výskumníkov

Dokument podpísali 28. januára zástupcovia jednotlivých regiónov, miest a univerzít. Košice zastupoval viceprimátor Marcel Gibóda (nezávislý). „S radosťou som za mesto Košice podporil túto spoluprácu, keďže považujem za dôležité, aby naši študenti mohli zbierať vedomosti a skúsenosti aj v zahraničí a prinášali ich pre rozvoj nášho mesta a regiónu. Na druhej strane sú zahraniční študenti kultúrnym obohatením Košíc a ekonomickým prínosom. Nesmieme zabudnúť na vedomostný a následne aj ekonomický rast, ktorý veríme projekt prinesie."

Mesto Košice nie je jediné, kto stál za podporou košickej univerzity v tomto projekte. "Som rád, že sa zapojili aj subjekty ako IT Valley a Slovenská obchodná a priemyselná komora. Projekt zapojenia TUKE s nami podporil aj Košický samosprávny kraj. Myslím, že táto spolupráca ešte viac zatraktívni univerzitné štúdium v Košiciach pre našich študentov a výskumníkov,“ dodal Gibóda.

Európska únia rieši problémy, ktoré sa týkajú nás všetkých

Okrem toho sa viceprimátor v Bruseli stretol aj so zástupkyňou Európskej investičnej banky. „Rozprávali sme sa o možnostiach prefinancovania rozvojových projektov mesta v MHD a cestnej infraštruktúre, ale najmä o zelených technológiách, ktoré by dosiahli zníženie emisií v našom meste a úsporu energií.“

V Európskom parlamente (EP) sa viceprimátor Gibóda stretol so slovenským europoslancom Michalom Wiezikom (PS-Spolu), ktorý je známy tým, že sa v EP zameriava na ekologické témy. Viceprimátor vyjadril osobnú spokojnosť s tým, že Slovensko má v EP takého kvalifikovaného zástupcu pre témy ekológie, ktoré sú pre našu budúcnosť veľmi dôležité. „S pánom Wieczikom sme si prešli priority nového EP a Európskej komisie, kde sa kladie dôraz najmä na opatrenia súvisiace s redukciou odpadu, na zníženie energetickej náročnosti budov a na adaptačné a mitigačné opatrenia, ktoré spadajú do oblasti nášho zeleného mesta.“

Zároveň na stretnutí rozobrali aktivity mesta Košice s cieľom smerovať ku konceptu Európskeho hlavného zeleného mesta. Na záver sa dotkli aj otázky vzdelávania mladých ľudí, k čomu má dopomáhať aj projekt Ulysseus, spolupráce mesta s univerzitami a aj problematiky marginalizovaných komunít a aktivít mesta v oblasti ukončovania bezdomovectva v Košiciach.