Prejsť na obsah

Mesto Košice podporí rozvoj elektromobility

Mesto Košice sa bude v spolupráci s Východoslovenskou energetikou a.s. (VSE) a Slovenskou asociáciou pre elektromobilitu (SEVA) ako aj s ďalšími odbornými organizáciami či štátnymi inštitúciami systematicky venovať rozvoju elektromobility tak, aby bolo možné v konaní samosprávy reflektovať technologický pokrok, analyzovať a navrhovať opatrenia, ktoré akcelerujú rozvoj elektromobility na území mesta Košice.

Vyplýva to z Memoranda o podpore elektromobility, ktoré podpísali v utorok 23. septembra 2014 primátor Košíc Richard Raši, zástupca skupiny VSE, Jaroslav Hrušč a Jaroslav Sýkora za SEVA - Slovenskú asociáciu pre elektromobilitu. Memorandum podpísali počas odovzdávania certifikátu LEED budove EcoPoint Offfice Centrer - najekologickejšej budovy v Košiciach. Podpisom memoranda vyvrcholil Európsky týždeň mobility, ktorého ambíciou je propagácia aktivít smerujúcich k čistejšiemu ovzdušiu v mestách.

Podpora zelenej dopravy

Podpis memoranda korešponduje s ambíciou Košíc podporiť formy dopravy, ktoré odľahčia životnému prostrediu v meste. „Podporujeme všetky projekty, ktoré prispievajú k tomu, že Košice sú nielen krásnym, ale aj zdravým mestom. Rozvoj elektromobility môže významne pomôcť k skvalitneniu životného prostredia v Košiciach. Rozhodli sme sa majiteľom elektromobilov ponúknuť bezplatné parkovanie v celom meste. Dopravný podnik mesta Košice kupuje nové elektrobusy, ale treba povedať, že aj nové autobusy, ktoré už využívajú Košičania v mestskej hromadnej doprave, spĺňajú najprísnejšie emisné limity, stanovené Európskou úniou. A to je len jeden z príkladov, ako sa dlhodobo snažíme o to, aby boli Košice zdravšie, zelenšie a príjemnejšie na život," konštatoval pri podpise primátor Richard Raši

Prinášame energiu na cesty

VSE vidí svoju úlohu pri podpore elektromobility predovšetkým v oblasti nabíjacej infraštruktúry. Aj preto vybudovala jednu z najpočetnejších sietí verejných nabíjačiek, ktoré sú k dispozícii v Košiciach, Poprade, Štóse, Nitre, Levoči aj Bratislave. „Od roku 2010 sa snažíme byť lídrom pri uvádzaní konceptu e-mobilty na slovenské cesty. Aj preto sme ako prví na Slovensku zakúpili v roku 2011 čisto elektrické vozidlo do svojho vozového parku a každý rok sa snažíme priniesť niečo nové v oblasti e-mobility pre verejnosť. Naposledy sme inicovali zraz viac ako 40 elektrovozidiel vo Vysokých Tatrách minulý víkend, kde sa vymieňali kontakty aj know-how, aby sme sa spoločne posunuli v elektromobility ďalej. Vidíme v nej budúcnosť, preto sa ju snažíme prinášať na cesty, " zdôrazňuje Jaroslav Hrušč, zástupca skupiny VSE. 

Reálne kroky

„Prvým reálnym krokom k realizácii záväzkov vyplývajúcich z memoranda je dnešné otvorenie ďalšej nabíjacej stanice pre elektroautá pred budovou EcoPointu na Magnezitárskej ulici v Košiciach," konštatoval Rastislav Badalík, konateľ spoločnosti Bischoff et Compagnons, ktorá je developerom administratívnej budovy EcoPoint Office Center. 

Prečo elektromobilita?

Elektrický pohon vozidiel má budúcnosť. Elektrické autá neprodukujú v mieste prevádzky CO2, sú tiché a náklady na prejdenie 100 km sú 4 až 5-krát nižšie ako pri konvenčných pohonoch (pri dnešných cenách elektriny sú to zhruba 2,5 € na 100 km). Predovšetkým v oblasti mestskej mobility má elektrický pohon najväčší potenciál. Až 80% jázd v Európe je totiž do 40 km, čo je ideálne aj vzhľadom na dojazd vozidiel.