Prejsť na obsah

Mesto Košice organizuje na Luníku IX bezplatné semináre pre klientov komunitného centra

Pracovníci Referátu sociálnych vecí (Oddelenie strategického rozvoja) Magistrátu mesta Košice tak robia v rámci projektu „MIRO LOVE". Semináre potrvajú do konca septembra.

Finančný príjem domácností v tejto lokalite je veľmi nízky. Mnohé rodiny totiž často nedokážu pokryť ani svoje najzákladnejšie potreby, z daných príjmov si zvládajú zabezpečiť len to najnutnejšie. Praktické skúsenosti sociálnych pracovníkov magistrátu ukázali, že je potrebné, okrem iného, aj finančné vzdelávanie obyvateľov Lunika IX. V tamojších rodinách často ani len netušia kde a ako si treba hľadať prácu, napísať životopis, nepoznajú hodnotu peňazí, nemajú predstavu koľko za mesiac minú a na čo peniaze utrácajú, majú problémy s rôznymi dlhmi, exekúciami a pod.

Finančná gramotnosť má preto pre túto cieľovú skupinu veľký význam, a je mimoriadne dôležitá. Účastníci seminárov organizovaných mestom získavajú praktické zručnosti a informácie v oblasti riadenia svojich financií a domácností. Pomôže im to efektívne rozdeľovať ich obmedzené finančné zdroje, sporiť, učia sa ako nespadnúť do dlhovej pasce. Na seminároch sa venujú aj témam, ako napríklad rodinný rozpočet, životné hodnoty, úvery, pôžičky, splátky.

Celkovým cieľom projektu je zlepšenie finančnej situácie v rodinách účastníkov seminárov. Uskutočňujú sa vďaka podpore z projektu Škola rodinných financií, ktorý organizuje Nadácia pre deti Slovenska (www.nds.sk).