Prejsť na obsah

Mesto Košice dnes opätovne otvorilo všetky svoje základné a materské školy

Tisícky detí v Košiciach dostali dnes značne netradičný darček k svojmu dnešnému medzinárodnému dňu. Už druhýkrát počas tohto školského roka absolvovali jeho slávnostné otvorenie. Podľa ich reakcií sa väčšina z nich po 2,5-mesačnom odlúčení do základných a materských škôl aj napriek sprísneným hygienickým podmienkam veľmi tešila. Podobne radostne na tom boli aj ich rodičia a učitelia.

Opätovný nástup detí do škôl sa podľa viceprimátorky mesta Lucie Gurbáľovej (KDH) uskutočnil bez problémov. „Spolu s primátorom a našim oddelením školstva sme si prešli viaceré základné a materské školy, videli sme aj ako v praxi prebieha ranný filter. Naše školy boli na svoje otvorenie veľmi dobre pripravené. Občas sa síce nárazovo tvorili pred vstupom do školy rady, ale tie netrvali dlho. Teší ma, že sme to zatiaľ všetko zvládli na jednotku a chcem poďakovať každému, kto sa o to pričinil,“ uviedla. 

V metropole východu sa dnes otvorilo všetkých 34 základných a 54 materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Ak to hygienické podmienky a záujem detí dovolí, uvažuje sa aj o možnosti čiastkového návratu výučby na Základných umeleckých školách.

Základné školy prijali všetky deti, ktorých rodičia prejavili záujem

V základných školách sa do vyučovacieho procesu mohli zapojiť všetci žiaci z 1. až 5. ročníka, ktorých rodičia o tom prejavili záujem. Do materských škôl sa kvôli ich obmedzenej kapacite maximálne 15 detí v triede nepomestili všetky deti.

Podľa vedúcej oddelenia školstva Beáty Lopušniakovej dnes do košických škôl nastúpilo o niečo menej detí ako ich rodičia avizovali. „Niektorí rodičia akoby s obavami očakávajú, čo to všetko prinesie. Myslím si však, že ich obavy pominú a vyučovanie bude v rámci tých obmedzení, ktoré musíme všetci dodržiavať, pripomínať to, na čo sme boli doteraz zvyknutí,“ myslí si.

Podľa primátora mesta Jaroslava Polačeka (nezávislý) sa však na základe reálnej dochádzky detí ešte uvoľnia niektoré miesta v materských školách tak, aby mohli uspokojiť aj ďalších žiadateľov o umiestnenie.

„Mesto Košice je najväčším zriaďovateľom škôl a školských zariadení na Slovensku. V tejto súvislosti nás veľmi teší, že máme veľmi dobré vzťahy aj s ministerstvom školstva. Už pred dvoma týždňami sme si urobili interný prieskum a zistili sme, že rodičia pošlú do škôl asi dve tretiny detí. Niektoré deti sme v materských školách museli žiaľ z kapacitných dôvodov odmietnuť. Prednostne išli do škôl deti zamestnancov v prvej línii a zamestnaných rodičov. Hoci v prvej fáze časť detí do materských škôl nenastúpi, už v najbližších dňoch sa zo štatistík dozvieme, koľko máme voľných miest. Hneď začneme oslovovať ďalších rodičov, či majú záujem poslať svoje deti do materskej školy,“ informoval primátor mesta, ktorý zároveň poďakoval všetkým pedagógom, ktorí v uplynulých týždňoch pomáhali v Call centre mesta Košice a mnohým ďalších, ktorí chodili učiť do domácnosti detí rodičov bojujúcich s koronavírusom v prvej línii.

Mesto chce otestovať zamestnancov škôl

Mesto podľa jeho slov plánuje postupne otestovať všetkých zamestnancov škôl a školských zariadení na prítomnosť nového koronavírusu. Všetko bude závisieť od finančných možností mesta. Primátor sa chce v tejto veci obrátiť aj na hlavného hygienika SR Jána Mikasa.

„Keďže si myslíme, že táto mimoriadna situácia tu bude ešte pretrvávať, radi by sme do začiatku nového školského roka v septembri pripravili testovanie všetkých učiteľov a nepedagogických zamestnancov v Košiciach. Pripravujeme list so žiadosťou na hlavného hygienika, kde sa chceme dohodnúť, akým spôsobom by to mohlo fungovať. Myslíme si, že by to mala byť vec zdravotných poisťovní, aby učitelia mohli takéto testovanie absolvovať a preplácal by ich štát,“ tvrdí.

Deväťdesiat detí privítali dnes za prísnych opatrení aj v materskej škole na Muškátovej ulici. K príjemným spomienkam na dnešný nevšedný MDD im isto prispelo aj obedové menu, kde si mohli pochutiť na šošovicovej polievke a rezancoch s makom. Riaditeľka MŠ Muškátova Monika Varcholová takisto ocenila bezproblémový priebeh prvého dňa obnovenej prevádzky.

„S rodičmi sme pribežne komunikovali a dopredu sme ich oboznámili s organizačnými pokynmi, ktoré si vedeli prečítať aj na našej webstránke. Všetci dodržiavali prijaté opatrenia vrátane obmedzenia pobytu v šatniach. Všetko sme zvládli s úsmevom a verím, že nám to takto vydrží až do konca školského roka," povedala.

Mesto pripravilo pre deti na MDD aj malé prekvapenie na Hlavnej

Mesto Košice pripravilo dnes pre deti aj ich rodičov malé prekvapenie priamo na košickej Hlavnej. V popoludňajších hodinách začali všetkým okoloidúcim spríjemňovať chvíle košickí umelci, ktorí v komornom štýle svojimi tanečnými a speváckymi vystúpeniami plánovali vykúzliť úsmev na ich tvárach.

Pred schodiskom do Štátneho divadla a pri Immaculate sa postupne od 14. do 17. hodiny vystrieda klauniáda Tomáša Plaszkého s rozprávkovými postavičkami - Divadlo v kufri, s koncertom známych svetových a slovenských hitov v netradičných aranžmánoch sa predstaví Sexteto Klasic Band pod dirigentskou taktovkou Jána Samselyho, tanečníci renomovaného košického tanečného štúdia Adriany Vrbovej ukážu tanečný „flashmob“ a s balónovou rozprávkovou show plnou výmyslov, kúziel a tvorivosti zabaví Kúzelník Gabi.

„Verím, že aj takýto komorný program za dodržania všetkých nariadených opatrení, poteší malých aj veľkých Košičanov na Hlavnej. Na deti nezabúdame, dnes majú veľký deň. Nielen medzinárodný sviatok, ale najmä prvý deň, kedy sa po trojmesačnej karanténe opäť stretnú s kamarátmi a so svojimi učiteľmi. Ďakujem všetkým rodičom za trpezlivosť a disciplínu s akou prekonali nielen krízové obdobie, ale aj dnešný nástup do základných a materských škôl,“ dodal Jaroslav Polaček.