Prejsť na obsah

Mesto Košice chce tento rok do modernizácie škôl investovať takmer 4 milióny eur

Mesto Košice na tento rok naplánovalo celkovo 91 investičných akcií na školách a školských zariadeniach vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti za takmer 4 milióny eur. Väčšina z nich je už ukončená alebo tesne pred svojim záverom. Vo viacerých prípadoch je už skončené verejné obstarávanie a čaká sa na podpis zmluvy so zhotoviteľom, resp. na samotnú realizáciu. 

Stavbári mohutne finišujú aj na Základnej škole Jozefa Urbana na Jenisejskej 22 v Košiciach. V pondelok sa tam za účasti primátora mesta Jaroslava Polačeka (nezávislý), jeho námestníčky Lucie Gurbáľovej (KDH), starostky mestskej časti Nad Jazerom Lenky Kovačevičovej (nezávislá), predsedu komisie pre vzdelávanie mestského zastupiteľstva Róberta Schwarcza (KAN), zástupcov zhotoviteľa a oddelenia školstva uskutočnil kontrolný deň.   

„Tak ako sme sľúbili, naštartovali sme modernizáciu škôl. Deti sú pre nás tým najpodstatnejším, nebudeme na ich úkor šetriť. Takmer polovicu rozpočtu mesta ide do vzdelania. Investujeme do opráv škôl, výmeny striech alebo zlepšovania kvality výučby v triedach. Tu na Jenisejskej stojí budova školy na veľmi nestabilnom podloží a najmä prízemie bolo v katastrofálnom stave. Opravujeme aj športoviská, už tento piatok pozývame verejnosť na slávnostné otvorenie nového atletického oválu na neďalekej ZŠ na Družicovej ulici, kde bude prítomný aj minister školstva Branislav Gröhling a naše bývalé úspešné reprezentantky v atletike sestry Velďákové,“ uviedol primátor. 

Riaditeľka ocenila, že po výmene okien sa zvýši bezpečnosť detí

Riaditeľku školy Zdenku Figurovú potešilo rastúce tempo investícií na ich 45-ročnej škole. Pripomenula, že počas minulého leta u nich prebehla rekonštrukcia školskej kuchyne a jedálne, čo bola prvá investícia po 12 rokoch, keď sa opravoval zadný trakt školy.  

„Sme radi, že teraz sme mohli pristúpiť aj k rekonštrukcii tried. Mali sme opakované sťažnosti od rodičov a učiteľov. Najmä steny sme mali v hroznom stave a okná boli prichytené skrutkami, aby nevypadli na deti. Žiadosť dával ešte predchádzajúci riaditeľ Róbert Schwarcz, na mňa ako jeho nástupkyňu zostalo dotiahnutie tohto procesu. Triedy boli zbúrané až do obvodových a nosných múrov, kopalo sa až do dvojmetrovej hĺbky. Vyzeralo to tu ako v zákopoch, no vymenila sa aj kanalizácia a triedy majú aj nový interiér. Rekonštrukcia by mala byť dokončená už tento piatok,“ povedala počas kontrolného dňa.

Starostka Kovačevičová poďakovala vedeniu mesta za to, že investuje do rekonštrukcií škôl 

Priamo v mestskej časti Nad jazerom pôjde v tomto roku na modernizáciu škôl takmer 900 000 eur. Okrem takmer 300-tisícovej investície na ZŠ Jenisejská prebiehajú rekonštrukčné práce aj v materskej škole na rovnakej ulici, kde  sa odstraňujú rôzne statické poruchy v školskej jedálni za takmer 330 000 eur. Medzi ďalšie investičné akcie patrí aj oprava strechy na ZŠ Galaktická alebo termoregulačné práce v materskej škole na Azovskej ulici.    

„V mene našej mestskej časti a obyvateľov nášho sídliska by som sa chcela poďakovať súčasnému vedeniu mesta za to, že pokračujú v modernizáciách škôl a školských zariadení. Teší ma, že deti zo ZŠ Jenisejská naštartujú nový školský rok v týchto krásnych priestoroch. Keďže budovy mnohých základných a materských škôl v našej  mestskej časti sa už blížia k okrúhlej 50-ke, verím, že množstvo investícií a  rekonštrukčných prác sa v nasledujúcich  rokoch ešte zvýši,“ skonštatovala starostka Kovačevičová.  

Stransparentnením verejného obstarávania potravín do školských jedální sa ušetrí pol milióna eur

V súvislosti so stredajším začiatkom nového školského roka hovoril primátor aj o ďalších aktivitách mesta v oblasti vzdelávania. Vyzdvihol aj zhruba 15-20 percentné úspory, ktoré mesto dosiahlo pri investíciách do škôl vďaka transparentným verejným obstarávaniam. Zdôraznil, že ušetrené peniaze zostávajú v školstve a je za nich možné uskutočniť aj ďalšie investície. 

„Do našich škôl by malo zasadnúť celkovo vyše 16 000 žiakov, z ktorých bude 2100 prvákov. Presné čísla budeme vedieť v polovici septembra. V stredu za výraznej pomoci vedenia mesta otvára nová medzinárodná ZŠ v Košickej Novej Vsi. Takáto škola nám doteraz chýbala. Jej otvorením zatraktívnime Košice aj v očiach zahraničných investorov, ktorých deti tu konečne získajú kvalitné vzdelávanie v angličtine. Zmenili sme aj celkovú koncepciu stravovania v školách. Potraviny sme začali obstarávať centrálne, čo znamená ročnú úsporu okolo pol milióna eur. Teší ma aj to, že sa nám začali ozývať aj rodičia, že ich deťom začalo v školských jedálňach chutiť,“ dodal.